3 min. čitanja

KRILJANI DOBIVAJU ČAK TRI LUKE! Sanirat će se ruglo u Krilu Jesenice i Bajnicama

KRILJANI DOBIVAJU ČAK TRI LUKE! Sanirat će se ruglo u Krilu Jesenice i Bajnicama
Foto: Čitatelj

KRILO JESENICE - Ilegalno ruglo u obliku gomile nasutog građevinskog otpada, među kojim je pronađen i opasni azbest, čini se da će dobiti svoj epilog u obliku ne jedne, već tri nove luke koje će vlasnici turističkih plovila na području Krila Jesenica, Bajnica i Dugog Rata dobiti kroz sljedećih nekoliko godina.

Nasilje nad morem i obalom, tako bi se trebalo privesti kraju legalnim putem, a ovu je informaciju za Morski HR potvrdio ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske, Domagoj Maroević.

0:00
/0:44

Luka Bajnice, kao i Krilo Jesenice danas je gomila ilegalno nasutog otpada, gdje se u more i pored mora pali smeće i baca sve i svašta. Bajnice nakon Krila, do 2026. godinu dobivaju pravu luku...

Najprije sanacija i pretvaranje gomile otpada u sigurnu luku

Problem je ovo kojeg ste i vi naslijedili, a sad se napokon nazire njegovo rješenje. Tim ljudima je nužno potrebna veća i sigurnija luka. Hoće li se to u skoro vrijeme i riješiti?

- Pa mislim da smo nakon niza razgovora s udrugom brodara i načelnikom općine, pregovora i dvije sjednice općinskog vijeća, Županijom, te Zavodom za prostorno planiranje, definirali jedan smjer ulaganja u Općinu Dugi Rat. Evo, mi smo sad pred ishođenjem građevinske dozvole u luci u Krilu, te je svaki dan očekujemo. Vrijednost ove investicije je 18,5 milijuna eura i to bi kompletno trebali financirati EU fondovi, no to je samo rekonstrukcija i uređenje postojeće luke.

Nakon toga smo s Udrugom brodara i izmjenama županijskog  prostornog plana 2021. godine definirali luku u Bajnicama kao luku otvorene za javni promet. Već smo napravili idejni projekt i krenut ćemo u ishođenje lokacijske dozvole. U etapama po 4 godine možemo financirati svaku od tih luka. Znači, sad krećemo s lukom u Krilu, koja bi trebala biti dovršena do 2026. godine, a onda bi realno 2027. godine mogli krenuti s izgradnjom luke u Bajnicama koja bi trebala biti gotova do 2029. ili 2030. godine - kazuje Maroević.

Foto: Morski HR

Sve tri luke gotove za 10-12 godina

- No s obzirom na broj brodova koji svake godine raste i ta plovila su sve dulja, postoji i opcija za treću lokaciju, da se u nastavku luke Krilo sagradi jedna mega luka. Mi nismo bili skloni takvom rješenju, jer je to golemi financijski zahvat na 35 metara dubine i gotovo kilometar lukobrana i za nas je financijski neizdrživo i neprihvatljivo, međutim, našli smo treću lokaciju u Dugom Ratu, gdje postoje mogućnosti otvaranja i luke za javni promet i luke nautičkog turizma. U ovom trenutku postoji suglasje da baš to bude ta treća luka, koja će financijski biti puno manje zahtjevna, nego ova lokacija u Krilu. S Udrugom brodara smo se tako dogovorili da ćemo napraviti jedan sporazum, pa da ta četvrta lokacija u Krilu, koja je bila kamen spoticanja, otpadne, ukoliko izgradimo i definiramo da Dugi Rat zadovoljava potrebe svih korisnika iz Dugog Rata.

Znači umjesto jedne, zasad divlje luke, koja će se sigurno morati građevinski sanirati, odnosno redefinirati u projektu, bit će tri luke. Dio građana je također izrazito protiv dogradnje sadašnje luke u Krilu, a dio brodara je za u omjeru pola-pola i oni nikako da se dogovore. I to će realno biti u funkciji kad?

- Realno je očekivati period 10-12 godina u kojem će se sve te tri luke izgraditi, no luku u Krilu ćemo započeti sada odmah - zaključio je Maroević.

Jurica Gašpar

 

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.