2 min. čitanja

KREĆU OD SUBOTE Stožer najavio nove mjere u trgovinama i trgovačkim centrima

KREĆU OD SUBOTE Stožer najavio nove mjere u trgovinama i trgovačkim centrima
Foto: Screenshot

Kako nažalost broj novooboljelih i dalje ne pada i danas sa 69 umrlih osoba i 4520 novooboljelih spadamo u sam negativni vrh Europske Unije (gori od Hrvatske je samo Luksemburg), Nacionalni stožer civilne zaštite razmatra pooštravanje epidemioloških mjera, a ova koje su na snazi do 21. prosinca, možda se i produlje.

– Direktan odgovor je da ove mjere mi smatramo primjerenima, a 21. prosinca ćemo razmatrati situaciju. U slučaju da nam se dogodi pogoršanje, naravno da ćemo razmotriti pojačanje mjera – rekao je Krunoslav Capak.

– Što se tiče ogranizacije rada trgovina i šoping centara, mi smo pripremili odluku koja će vjerojatno tijekom dana biti potpisana, a odnosi se na posebnu organizaciju djelatnosti trgovina u periodu od ove subote do 10. siječnja.

U smislu ove odluke razvrstane su prodavaonice i trgovački centri tako da se određuju te grupacije prema neto površini prodajnog prostora. Broj kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici ograničit će se na način da u prodavaonicama koje imaju do 10 kvadrata prodajnog prostora može biti samo jedan kupac.

Od 11 do 100 kvadrata najveći dopušteni broj kupaca koji simultano mogu biti u trgovini određuje se tako da mora biti najmanje 10 kvadrata po kupcu. Do 200 kvadrata istovremeno mogu imati na način da za svakog kupca mora biti najmanje 12 kvadrata. Do 2000 kvadrata za svakog kupca mora biti najmanje 16 kvadrata, a za one veće od toga mora biti najmanje 20 kvadrata. Za trgovačke centre najveći dopušteni broj simultanih kupaca će se odrediti tako da za svakog kupca mora biti najmanje 16 kvadrata.

Prodavaonice i trgovački centri će to morati jasno istaknuti na ulazu i strogo će se morati pridržavati toga. Sve prodavaonice su za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca poduzeti dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenih.

Za trgovine s više od 2000 kvadrata i šoping mjere uvode se nove mjere koje uključuju organiziranog prijevoza broja kupaca i uvođenje redara koji će spriječiti ulazak prevelikog broja kupaca, obaveza uklanjanja ili onemogućavanja sjedenja u zajedničkim dijelovima trgovačkih centara, uklanjanje ili onemogućavanja aparata za zabavu.

Uvodi se i obaveza upozoravanja kupaca, a nadležnoj službi civilne zaštite morat će se dati podaci o sustavu ventilacije, prozračivanja – pojasnio je o novim mjerama ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

STOŽER: I danas 69 umrlih i 4250 novozaraženih – Samo je Luksemburg u EU gori od Hrvatske
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.