Kreće rušenje bespravnih objekata na hrvatskoj obali!

U Istri za dva tjedna dana kreće rušenje bespravnih objekata. Stranke su obaviještene, sva rješenja su izdana, a prvi na listi su Umag, Ližnjan i Rovinj.

- Na području Istre uklanjat će se 14 objekata. Tri su na području Umaga, pet na području Rovinja i šest na području Ližnjana", rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić za Dnevnik Nove TV.

I to je tek početak rušenja, kažu iz Državnog inspektorata.

Dižu se dronovi i snima se svaki pedalj

U samo posljednjih 10 dana na području oko grada Vodnjana zatvoreno je 45 gradilišta. U konačnom obračunu s ilegalnom gradnjom dižu se i dronovi. Snima se svaki pedalj.

- Onda usporedimo s brojevima iz katastra i usporedimo sa snimkom preleta. Kad imamo ta tri nivoa, onda vidimo je li stanje na parceli još takvo ili ima promjena - rekao je Mikulić.

U Istru su prošli tjedan stigla još četiri građevinska inspektora koja češljaju teren, a komunalni redari već mjesecima ne miruju.

- Izdano je više od 20 rješenja o uklanjanju. Čekamo povratnicu i u osam dana od povratnice idemo na teren da provjerimo kakvo je stanje. Ako nije uklonjeno, kreće upravni postupak - rekao je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana.

VIDEO Uhvaćen dok razvaljuje obalu bagerom kod Šibenika! Pokušao pobjeći kad je vidio kameru, stigla ga policija...
ŠIBENIK - Najnovija priča o bahatluku i devastaciji obale stiže nam s Jadrije, vikend naselja i omiljenog kupališta Šibenčana, odmah prekoputa od UNESCO-a zaštićene otok-tvrđave Svetog Nikole. Ista tvrđava vidi se i na početku snimke koju nam je poslao čitatelj, a na kojoj tip bagerom devastira pomo…

U Istri 50 tisuća bespravno izgrađenih objekata

Procjenjuje se da je u Istri gotovo 50.000 bespravno izgrađenih objekata. Samo na području Mandriola proteklog je tjedna zatvoreno 14 gradilišta, a Grad Vodnjan donio je rješenja o uklanjanju.

Bespravnih objekata na Vodnjanštini je više od 3.000. Grad je tome odlučio stati na kraj i kazniti bespravne graditelje. Od početka godine komunalni redari napravili su 300 zapisnika o bespravnoj gradnji.

- Ovo što su zapečaćena ta gradilišta efekt je upravo 50-ak prijava koje smo poslali prema građevinskoj inspekciji. To se pokreće s naše strane i vidimo da ima efekta. Mislim da je obaveza grada Vodnjana da se to napravi i da se postupa tako - istaknuo je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana za HRT.

Komunalni redari na Vodnjanštini su svakodnevno na terenu. Dnevno zapišu i 20-ak bespravnih objekata. I u građevinskoj inspekciji tvrde da kontinuirano kroz akcije provode inspekcijske nadzore na području Vodnjana.

Bespravno se gradilo svugdje


Na istarskom poluotoku bespravna gradnja problem je posljednjih 20-ak godina. Ipak bespravno se gradilo svugdje, na gotovo svakom dijelu istarskog priobalja pa i na zaštićenim područjima. No, ni ondje još nitko nije platio kaznu.

- Mi smo pokrenuli kaznene prijave i to je jedino što nam je preostalo. Na kraju krajeva i tako, nadamo se, da ćemo stopirati ilegalnu gradnju barem na našim zaštićenim područjima i da će netko snositi odgovornost - naglasila je Silvia Buttignoni, ravnateljica JU Natura Histrica.

Stoga su iz Nature Histrice i Istarske županije upozorili da je sustav preblag prema bespravnoj gradnji.

- Ako država, odnosno državni inspektorat nema dovoljno ljudskog kadra prepustite ovlasti na regionalnu i lokalnu razinu. Siguran sam da ćemo se znati nositi, obračunati. Treba definitivno promijeniti zakonsku regulativu u smislu kažnjavanja - rekao je Boris Miletić, istarski župan.

I IDS te dio istarskih gradova i općina krenuli su žestoko u borbu protiv bespravne gradnje. Pokrenuli su mrežnu stranicu - bespravnagradnja.hr na kojoj se mogu vidjeti razmjeri takve gradnje te ista prijaviti.

B.K. / D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Makarska, prvi dalmatinski grad koji se priključio istarskoj inicijativi protiv bespravne gradnje
U ponedjeljak je u Makarskoj održana zajednička konferencija za medije gradonačelnika grada Makarske Zorana Paunovića (SDP) i predsjednika IDS-a Dalibora Pausa, na kojoj je objavljeno da je Makarska prvi grad iz Dalmacije koji se priključuje inicijativi istarskih gradova i općina protiv b…
U Vodnjanu u dva tjedna 150 zapisnika o bespravnoj gradnji
U periodu od 11. do 26. siječnja 2023. komunalni redari i djelatnici uprave Grada Vodnjana sastavili su oko 150 zapisnika o slučajevima bespravne gradnje na priobalnom području Peroja i Barbarige. Tijekom 15-ak dana evidentirano je i dokumentirano čak trostruko više slučajeva ilegalnih za…