5 min. čitanja

Kreće gradnja prvog od četiri reprezentativna objekta na sjevernom djelu Pulskog zaljeva

Kreće gradnja prvog od četiri reprezentativna objekta na sjevernom djelu Pulskog zaljeva
Ilustracija zgrada koje bi se trebale izgraditi na pulskoj rivi – Foto: LU Pula / Glas IStre

PULA – Lučka uprava Pula do kraja ove godine trebala bi krenuti u realizaciju dugovremena pripremanog projekta izgradnje četiri reprezentativna objekta na sjevernom djelu Pulskog zaljeva, u pojasu od mora do Ulice svetog Petra.

– U planu nam je raspisivanje koncesije za prvu zgradu koja će imati ugostiteljsku namjenu. Planirali smo u taj postupak ići i ranije, no u tome nas je malo usporio covid, kao i činjenica da bi uz sve probleme koje je pandemija donijela ugostiteljskom sektoru, u tom razdoblju vjerojatno bilo teško pronaći zainteresiranog kvalitetnog investitora za taj projekt. Uz traženje koncesionara za prvu, pokrenuti ćemo javnu nabavu i za zgradu broj dva, dok se za ostale sadržaje pregovara – kazao je zaGlas Istre ravnatelj Lučke uprave Pula, Dalibor Brnos.

Prema projektu, u prvu zgradu od Riječkog gata za koju se namjerava raspisati koncesija, trebali bi se smjestiti ugostiteljski sadržaji, odnosno kafić i restoran, dok bi druga zgrada prema planu trebala postati novo sjedište Lučke uprave, a vrlo vjerojatno i Lučke kapetanije Pula. Treću zgradu u tom nizu, prema prvotnoj zamisli, trebali su popuniti uredi turističkih agencija i drugih tvrtki koje nude razne sadržaje vezane uz more i nautiku.

– Idealno bi bilo, zbog samog koncepta gradnje, uređenja okoliša i pilota koje će biti nužno postaviti, izgraditi sve objekte u isto vrijeme, ali radi se o financijski vrlo izazovnom zahvatu pa još nije izvjesno hoće li to biti izvedivo tako. U svakom slučaju pokušat ćemo posložiti nekakvu optimalnu kombinaciju u kojoj će u toj prvoj fazi, ako već ne u potpunosti, biti realiziran maksimalno moguć dio cjelokupnog projekta – kaže Brnos.

‘Oživljavanje’ sjevernog dijela pulskog zaljeva značajan je korak naprijed u realizaciji projekta ‘Pula na moru’ koji je trasiran u proteklom desetljeću kroz dogradnju i rekonstrukciju kanalizacijskog sustava grada Pule. Preusmjeravanjem kanalizacijskih ispusta na pročistač značajno je smanjeno onečišćenje mora te omogućena regeneracija akvatorija Pulskog zaljeva koji sad jednostavno ‘zove i traži’ sadržaje koji će ga oplemeniti i privlačiti ljude. Izgradnja reprezentativnog ugostiteljsko-poslovnog kompleksa djelić su doprinosa kojeg bi u realizaciji tog plana trebala imati Lučka uprava Pula. Jedan od planova po tom pitanju je i nastavak investicije vezan uz izgradnju sjeverne obale koji podrazumijeva nastavak nasipanja i izgradnju šetnice prema Mandraču.

– Dobili smo suglasnost Opće bolnice Pula i Pula Sporta da za nasipanje možemo koristiti ostatak kameno-mineralne sirovine koji je ostao od izgradnje bolnice i gradskog bazena. Poslali smo zahtjev nadležnom ministarstvu te očekujem da bi uskoro trebali potpisati i ugovor o donaciji tog materijala nakon čega bi mogli i krenuti s poslom – kaže Brnos i dodaje da je potrebno izgraditi još oko 450 metara šetnice kako bi u potpunosti bio zaokružen taj potez.

Ono što je isto tako aktualno je i sanacija postojećeg dijela Rive od ulaza u brodogradilište do Riječkog gata.

– Na tom projektu isto tako radimo u suradnji s Istarskom županijom i s Gradom Pula. Trenutno je u izradi geodetska podloga, a uskoro će krenuti i podmorsko snimanje cijelog podmorskog zida. Specifičnost tog područja je da je ono dijelom pod ingerencijom Lučke uprave, dijelom pod ingerencijom Grada Pule, a jedan dio je i koncesijsko područje koje koristi ACI. Zbog toga jedino zajedničkim pristupom možemo to odraditi, a držim da smo i na dobrom putu da to učinimo jer smo imali nekoliko zajedničkih sastanaka na tu temu te nakon pokrenutih predradnji. Slijedi projektiranje i izrada troškovnika kako bi utvrdili o kojim točno iznosima pričamo i zajednički potražimo način za zatvaranje financijske konstrukcije – pojašnjava nadalje ravnatelj Brnos.

Još jedan u nizu izuzetno važnih projekata za grad Pulu i pulskog akvatorija je i sanacija i dogradnja pulskog lukobrana, priča koja je aktualna već dugi niz godina, ali za čiju realizaciju je uvijek prepreka ogroman iznos sredstava koji ona iziskuje.

– Svi smo svjesni da stanje lukobrana nije baš sjajno i tu smo u intenzivnim razgovorima i s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture koje se pokazalo izuzetno kooperativno i pruža nam maksimalnu podršku da iznađemo rješenje tog problema. Lučka uprava Pula je 2014. godine pokušala osigurati europska sredstva za realizaciju tog posla i to nam tada nije pošlo za rukom, ali sam uvjeren da ćemo u drugom pokušaju u tome uspjeti. Krajem ove godine bit će objavljen poziv, a naš zadatak je da do tada kvalitetno pripremimo dokumentaciju, kako bi mogli promptno reagirati i prijaviti se na natječaj. Procijenjena vrijednost tog projekta iznosi oko 15 milijuna eura, a u planu nam je da se 85 posto tog novca osigura iz europskih sredstava – kaže ravnatelj Brnos.

Lučka uprava Pula, kojoj je osnivač Istarska županija, osim pulskom, upravlja s još jedanaest lučica na području bivše općine Pula te brine o lučkoj nadgradnji i podgradnji te o vezovima. U nekim od tih lučica upravo je u tijeku ili se planiraju značajniji investicijski ciklusi, poput Fažane u kojoj se ovih dana dovršava sanacija obalnog zida i šetnice između Malog mola i “izvlakališta” kod lukobrana, u dužini od sedamdesetak metara. Prema Brnosovim riječima radi se o investiciji teškoj oko 1,5 milijuna kuna u kojoj su osim Lučke uprave sudjelovale Istarska županija i Općina Fažana.

– Obalni zid je bio u poprilično lošem stanju, a dio kod Malog mola i podlokan i opasan za sigurnost. Ovom investicijom taj potez smo u potpunosti obnovili i stavili nove kamene poklopnice, s tim da smo zadržali i dio starog materijala, koji je bio dobar, i njega ćemo iskoristiti prilikom sanacije Malog mola koja je u planu za narednu godinu, kaže ravnatelj Lučke uprave Pula. Za Fažanu je, inače, izrađeno idejno rješenje za dogradnju i uređenje čitave luke, no kako se radi o dijelu stare gradske jezgre, ono je pod konzervatorskom zaštitom te će biti potrebno izraditi konzervatorski elaborat i prilagoditi idejno rješenje novim uvjetima. Plan je da se i taj projekt sufinancira sredstvima iz europskih fondova. Jedna od zadnjih investicija je i rekonstrukcija dotrajalih gatova u lučici Bunarina. Radi se o investiciji od 4,4 milijuna kuna koju smo nedavno dovršili, a obuhvaća novi plutajući gat u dužini od 267 metara s nekih 130 vezova. Time smo završili taj dio luke koji je otvoren za javni promet u Bunarini i ona u svakom slučaju predstavlja nadstandard u komunalnim vezovima. U narednom period namjeravamo i nastavak ulaganja, kako u Bunarinu, tako i u Ribarsku kolibu – kaže naš sugovornik.

Ono što je aktualno za ovu godinu je investicija u Valbandonu u kojem će biti izgrađen novi obalni zid u duljini od 240 metara te je za taj projekt potpisan i ugovor o sufinanciranju s Ministarstvom mora u iznosu od 2 milijuna kuna, što čini polovicu potrebnih sredstava za njegovu realizaciju, dok će preostali iznos osigurati Istarska županija i Lučka uprava Pula. Realizacijom ovog posla dobit će se osamdesetak vezova za stanovnike općine Fažana, ali i jednu šetnicu.

Milan Pavlović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.