2 min. čitanja

Kreće gradnja najveće trgovačke luke na Jadranu

Kreće gradnja najveće trgovačke luke na Jadranu
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Albanska vlada predstavila je projekte gradnje novog pristaništa i luksuznog naselja u Draču, na mjestu sadašnje luke, te gradnju nove trgovačke luke u naselju Porto Romano.

Najveću luku u ovom dijelu svijeta i najmodernije naselje gradit će kompanija Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Bit će to, kažu, Monako u Albaniji. Drač će imati novu marinu, naselje od 12.000 luksuznih kuća i stanova, osam hotela s četiri i pet zvjezdica i uređenu javnu površinu.

- U urbanu sredinu s trgovima, parkovima, igralištima za djecu bit će pretvorena gotovo pola površine, na kojoj su sada luka, kontejneri i razni otpad - rekao je Erlis Hereni, izvršni direktor Albanske kompanije za razvoj morskih luka.

Vlada Albanije pokreće još jedan projekt, vrijedan 390 milijuna eura, 46 posto financirat će država, dok će 54 uložiti kompanija koja će biti izabrana na međunarodnom tenderu.

Teretna luka iz Drača seli se u predgrađe Porto Romano. Bit će to strateško čvorište za trgovinu Zapadnog Balkana. Otvorit će se i 1.500 radnih mjesta.

- U Luci Drač godišnje se pretovari oko pet milijuna tona robe i istovari oko 180.000 kontejnera. Plan nam je da u Porto Romanu utrostručimo kapacitete za pretovar kontejnera i to je velika investicija koju će financirati albanska vlada i Luka Drač iz međunarodnog zajma - izjavio je Piro Vengu, direktor Luke Drač.

Projekt nove trgovačke luke predviđa i gradnju suhih luka u Prištini, Skoplju, i drugim gradovima, kao i gradnju cestovne i željezničke infrastrukture na tom prometnom pravcu, prenosi Poslovni.hr.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Luka Koper 2022. godinu završila s izvrsnim rezultatima
Luka Koper odlično je poslovala tijekom 2022. godine, a prema preliminarnim i nerevidiranim podacima, ostvarila je neto prihod od prodaje 38 posto veći nego godinu prije. Usprkos otežanim uvjetima Luka Koper je u 2022. godini postigla izvrsne rezultate, navodi se na stranicama tvrtke. Slove…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.