3 min. čitanja

TRI NAUTIČKE MARINE U SVEGA NEKOLIKO KILOMETARA Kreće gradnja nove u Svetom Filipu i Jakovu

TRI NAUTIČKE MARINE U SVEGA NEKOLIKO KILOMETARA Kreće gradnja nove u Svetom Filipu i Jakovu
Foto: ŽLU Zadar

SVETI FILIP I JAKOV - Marina Drage u uvali Dugovača je dovršena, počeli su radovi na marini u sv. Filipu i Jakovu, a vrlo brzo će Zadarska županija objaviti natječaj za koncesiju na nautičku luku do 200 vezova u Sv. Petru.

Pročelnik Upravnog odjela za more i turizam, Zadarske županije Krešimir Laštro je na pitanje "zašto još jedna marina?" portalu 057.info rekao da je to težnja općine sv. Filip i Jakov koja je ucrtana u njihov Prostorni plan.

Načelnik Općine Sveti Filip i Jakov, Zoran Pelicarić potvrdio je kako su počeli radovi na marinu u sjedištu općine. Županija je potpisala ugovor o koncesiji s Jakom Andabakom koji je vlasnik turističkog naselja Croatia u istom mjestu. On je dobio koncesiju na 29 godina i ima obavezu podići marinu za 18 mjeseci.

Investitor u marinu dio novca ulaže u drugi dio projekta, a to komunalni dio luke koji će imati 80 vezova, kazao je načelnik. Isti model bi bio i za buduću marinu u Sv. Petru za koju prema riječima Pelicarića ima zanimanje potencijalnih koncesionara. Tako je govorio i za sv. Filip i Jakov pa je ispalo, prema izjavi Andabake, da ga je nagovorio da se javi na treći natječaj. Ostali su se povukli jer su se cijene podignule, pravda svoje procjene načelnik Pelicarić istaknuvši kako je na Općini lobiranje za investitora.

Foto: ŽLU Zadar

Za marinu u Sv. Petru, Općina je izradila i urbanistički plan uređenja i ucrtane su granice pomorskog dobra. Marina će biti puno veća negoli ova u sv. Filip i Jakovu. Prostirat će se uzduž 400 metara obalnog pojasa koje je, kao što svi znaju, u geološkoj depresiji od 8 metara. Imat će kopneni dio kojeg buduća marina u Sv. Filipu i Jakovu nema kako bi se na njemu izgradili sadržaji na nautičku luku. Međutim, taj dio će se nasipati u moru što je za načelnika Pelicarića sasvim u redu jer je Pašmanski kanal, kako je on rekao, urban i tu je plitko more.

Pozicija buduće marine otvorena je prema tom kanalu i zato će imati pontonski lukobran kao i propusne pontone koji će se kao u marini sv. Filipa i Jakova postavljati na pilonima. Studija valovanja, prema riječima Pelicarića, pokazala je da oni ne postižu visinu veću od dva metra, piše 057.info.

Za načelnika sv. Filipa i Jakova, izgradnja dviju marina u susjednim naseljima potrebna je kao potencijal za otvaranje novih radnih mjesta. U Sv. Petru, koju još mnogi zovu Krmčina i sve više izgleda kao veliko apartmansko naselje, prijavljeno je 1000 stanovnika, navodi načelnik kao i povijesni podatak da je to za vrijeme Austrije bila vojna utvrda, ali nije izgrađena nikakva obala.

D.M.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Dovršeno uređenje obalnog pojasa Pakoštane - uvala Dugovača
Završen je projekt uređenja obalnog pojasa u luci otvorenoj za javni promet lokalnog značaja Pakoštane - uvala Dugovača. Riječ je o investiciji vrijednoj preko 20 milijuna kuna, sufinanciranoj od strane Županijske lučke uprave Zadar, Zadarske županije, Ministarstva mora, prometa i infrastruk…
Nove marine u Dragama, Povljani i Pašmanu
Luka Drage Dugovača uskoro će postati novo nautičko odredište, tamo se gradi marina kapaciteta do 200 vezova, ulaže se više od 63 milijuna kuna. - Dana je koncesija za marinu Povljana na Pagu kapaciteta 200 vezova te se očekuje početak radova ovih dana. U planu je davanje koncesije za marinu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.