3 min. čitanja

FOTO Dovršeno uređenje obalnog pojasa Pakoštane - uvala Dugovača

FOTO Dovršeno uređenje obalnog pojasa Pakoštane - uvala Dugovača
Foto: ŽLU Zadar

DRAGE - Završen je projekt uređenja obalnog pojasa u luci otvorenoj za javni promet lokalnog značaja Pakoštane - uvala Dugovača. Riječ je o investiciji vrijednoj preko 20 milijuna kuna, sufinanciranoj od strane Županijske lučke uprave Zadar, Zadarske županije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Općine Pakoštane.

Projektom je obuhvaćeno uređenje i rekonstrukcija obalne crte te izgradnja dužobalne šetnice.

Dio luke namijenjen za obavljanje linijskog pomorskog prometa (operativni dio luke) nalazi se na sjevernom dijelu uvale. Na spomenutoj poziciji realizirana je privezna obala u smjeru sjeverozapad – jugoistok, duljine 38,00 m. U sklopu ovog obuhvata izgrađen je i privezni gat za obostrano pristajanje plovila, duljine 45,00 m. Nova obala omogućava prihvat plovila u javnom putničkom prometu, plovila opskrbe te većih izletničkih plovila.

U sklopu projekta na istočnom dijelu uvale koji se nastavlja na dio luke za obavljanje javnog pomorskog prometa (operativni dio luke), izgrađen je komunalni dio luke. Strukturu komunalnih vezova čini 47 vezova za brodice dužine do 8 m te njih 29 za brodice dužine do 9,5 m, odnosno sveukupno 76 komunalnih vezova.

Ukupna duljina predmetne rive iznosi cca 280 m. Širina hodnog dijela (obalne šetnice) iznosi 3 m, a s istočne strane planiran je i kontinuirani zeleni pojas širine 2 m.

Izvoditelj radova bila je zagrebačka tvrtka PGP d.o.o., uslugu stručnog nadzora građenja vršila je tvrtka STOPOSTOPRIRODNO d.o.o. s glavnim nadzornim inženjerom Igorom Pukecom, dok je voditelj projekta građenja bio Nikša Marković ispred tvrtke IN-STRIA d.o.o. Zagreb.

Sponzorirani sadržaj

PROČITAJTE JOŠ:

Davor Škibola, ravnatelj najveće lučke uprave u državi za Morski HR: “Trenutno imamo 12 aktivnih gradilišta, uskoro ćemo obnoviti neke vrlo važne luke”
Županijska lučka uprava Zadar posljednjih godina odvažila se na velike investicije. Neke su toliko velike da se na njima radi i više godina. Ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola u intervjuu za Morski HR otkriva koje su nove luke zadarskog akvatorija i što ćemo tamo novog zateći u skoroj
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.