4 min. čitanja

KRALJICA MORA Najbolji mamci za oradu!

KRALJICA MORA Najbolji mamci za oradu!
Foto: Screenshot/YouTube

Svaki sportski ribolovac sigurno pamti onaj divan osjećaj kad udicu posjeti jedan dobar primjerak kraljice mora. No, da biste je ulovili potrebno je izabrati i pravi mamac.

VELIKI CRV

Zaljubljenici u ribolov odavno su otkrili da je veliki crv jedna od najboljih ješki za uloviti oradu, no da bi "stvar" prošla uspješno potrebno ga je na pravilan način pripremiti i montirati.

Najprije režemo komad crva dužine 5-7 cm. Tako odrezan komad crva natičemo na iglu za bibije, te zatim dok je crv na igli, omotavamo ga elastičnom niti, tzv.filo elastico, koji će ga dodatno učvrstiti, a ujedno i izdužiti za nekih cm do dva. Na kraju tako omotan komad crva montiramo preko igle na predvez s udicom.Ovako montiran crv leti jako daleko jer u zraku ne stvara nikakav otpor, a sitna riba ga ne može tako lako skinuti sa udice zbog fila elastica s kojim je omotan. Za oradu "filo elastico" slobodno može biti nešto čvršće namotan. Velikog morskog crva treba čuvati što je moguće široj posudi s morem, savjetuje sportski ribolovac Aleksandro Žmara u tekstu koji je napisao za Praktični ribolov.

Foto: Screenshot/YouTube(Praktični Ribolov)

SRDELA

Ovo je bez sumnje neizbježna ješka kada je lov na "kraljicu mora" u pitanju. Srdela je filet, ako ga se pravilno stavi na udicu, neodoljiva poslastica gotovo svakoj ribi pa naravno i oradi. Bitno je da srdelu prvo filetiramo, tj. odbojimo meso od kostiju, što je podatak koji iskusniji ribolovci znaju, ali bude li ovaj članak čitao netko tko tek kreće u ribolovne avanture to je svakako jedna korisna informacija.

- Prvo joj odstranimo glavu i rep, zatim je rastvorimo po trbuhu i lagano joj prstima odvajamo meso od kostiju. U tako dobiveni filet zabijamo udicu sa vanjske strane srdele, a ostatak fileta omotavamo oko udice sa predvezom. Na kraju filet čvrsto zamatamo sa filo elasticom, sve dok ne dobijemo kompaktni komad fileta, kojeg se može daleko bacati štapom. S ovakvim filetom, najbolji rezultati postižu se u predsezoni, dok sitna riba još nije toliko aktivna, isto tako i noću, te u zimskom periodu - nastavlja gospodin Žmara svoje ribolovne savjete.

Foto: Splitska peškarija / Facebook

RAK GAMBAR I GRMALJ

Gramalj je izvrsna ješka na koju će orada rado "skočiti". Rak grmalj se na udicu stavlja tako da mu se otkine jedna od zadnjih nogu, a onda kroz mjesto gdje mu je bila noga provlačimo udicu tako da njezin vrh izađe kod druge noge raka. Ovako montiranog raka, orada će pohlepno prgutati ustima i pokušati odvući u dubine. Savjet je stoga iskusnog ribolovca Aleksandra Žmara taj da kontra mora biti munjevita i to čim se primijeti da je orada napala raka i krenula s njim u dubinu, jer u suprotnom, ona će ga ispljunuti iz svojih usta.

Što se raka gambara tiče onnse na udicu stavlja tako da vrh same udice zabijemo u raka na sredini tijela. Bitno je da vrh udice vani izađe kod glave raka, tj. izmežu njegovih kliješta. Nakon toga tijelo umotamo "filo elasticom" i to nekoliko puta. Savjet je da kliješta raka gambara ostavite slobodna jer će njihovo kretanje privlačiti oradu koju namjeravati nadmudriti.

Foto: bookaleta.com

Pri lovu na oradu možete kao ješku koristiti i kozicu, po mogućnosti živu, slobodno na udicu stavite primjerice i glavu od lignje ili krakove, a postoje i neke ješke koje na prvi možda ne biste uopće "spojili" s lovom na orade, ali su itekako efikasne. Jedba takva je primjerice sir koji u loviu na oradu može biti upravo idealan mamac. Osnovno je pravilo da vam trebaju velike kocke što tvrđeg sira te udica veličine 5 ili 6. Udicu u sir postavljajte iglom za mamčenje jer će vam u protivnom sir pucat, savjet je s portala sportskiribolov.hr.

Za kraj, recimo da je u "pothvatima na oradu" sva popularnija ješka i piletina. Njezino je meso oradama izgleda prilično slatko pa zaista može biti mamac koji će vam donijeti onaj kapitalni primjerak kojeg ćete se dugo sjećati.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

NIJE ODUSTALA Formula za super oradu s Vira - volja, piletina i sretna majica!
Na Facebook stranici “Morski ribolov” jedna se mlada žena pohvalila odličnim ulovom koji je ostvarila usprkos jakoj buri. - Moja osobna rekorderka, trud i upornost se isplatila,sreća neopisiva.Dan prije išla pecat i po buri samo da se nesto upeca za onaj osjecaj koji svi dobro znate. Sistemi otisli

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.