4 min. čitanja

Kraljevica - drugi dom Miroslava Ćire Blaževića

Kraljevica - drugi dom Miroslava Ćire Blaževića
Foto: Službena Facebook stranica Miroslava Ćire Blaževića

RIJEKA - Više nikad Ćiro neće doći u svoj drugi dom, u Kraljevicu. Beskrajno strpljivo, u svom stilu, s osmijehom se slikati sa svima, porazgovarati s običnim ljudima, zavrnuti turu, pogledati utakmicu u lokalnom kafiću, baciti pogled na Kvarner.

Ćiri je Kraljevica doista bila drugi dom. Pogotovo kad je zašao u ozbiljnije godine. Odazivao se na sve pozive, u Kraljevici i susjedstvu. Na svečanost otvorenja stadiona Milan Minta Ružić, na svečanost povodom ukidanja mostarine na Krčkom mostu, na koncerte u dvorcu Kraljevica, na vaterpolo turnire za Oluju.

Uvijek je mislio na Kraljevicu. Mnogi se sjećaju da je Ćiro na Oštro doveo kompletnu reprezentaciju Hrvatske nekoliko dana uoči brončanog pohoda u Francuskoj 1998. godine.

Jednom zgodom svoju je kuću pretvorio u hotel ugostivši igrače Dinama koji su igrali prvenstvenu utakmicu protiv Rijeke. Usred ljeta u hotelima mjesta niti za lijek. Legendarne Dinamove 1982. godine Ćiro se sjetio pionira Kraljevice. Tek što je Dinamo osvojio toliko željenu titulu, u svibnju se igralo finale kupa protiv Crvene Zvezde na Maksimiru. Zahvaljujući Ćiri, pioniri Kraljevice igrali su predigru na punom Maksimiru.

Posljednjih godina s Ćirom se često družio gradonačelnik Kraljevice Daliborom Čandrlićem.

- Ćiru sam bez obzira na nemalu razliku u godinama smatrao prijateljem. Tako se on u duhu svog karaktera postavio od starta prema meni, kliknuli smo si, bio je prosto pristupačan i bezgranično je “kužio stvari”. Bio je čovjek kojem je svijet bio premalena lopta. Svojim znanjem, postignućima, neiscrpnom energijom i posebnom karizmom kojom je zračio izlazio je naširoko i planetarno izvan okvira našeg malog grada, ali i cijele Hrvatske.

Pa ipak, kada bi boravio ovdje u Kraljevici, a u zadnje vrijeme je to bilo često, bio je sasvim jednostavan, običan, narodni čovjek koji se potpuno uklopio i saživio s našom malom zajednicom, uživao je u druženju s ljudima, i bio je doslovno samo jedan od nas. I mi smo Ćiru smatrali svojim.

Posebno u vrijeme korone naša su druženja bila česta. Svaki drugi dan je bio kod mene u uredu, popili bi kavu, popričali, šalili se da ću ga zaposliti kao konzultanta jer mi je nerijetko znao dati dragocjene savjete. Ako sam pak nekog trebao u Zagrebu i šire, a nisam znao kako do njega, Ćiro bi jednim telefonskim pozivom “spajao”. Imao sam osjećaj da su mu sva vrata otvorena, a tako je i bilo jer su ga ljudi smatrali legendom i običnim čovjekom. Gospodske manire i bosanski humor sipao je istovremeno i spretno kako samo on to zna, i na sve je pazio. On mi je prvi čestitao Novu 2023. godinu ranim jutarnjim pozivom.

Zacaklile bi mu oči kada bih mu rekao kako do neba poštujem i cijenim njegov doseg s vatrenima iz ’98., ali kako mi je prva misao i radost vezana uz njega osvajanje naslova 1982. s Dinamom i “delirij” 60.000 navijača, koji stoje poput sardina, izazvan njegovim izlaskom na atletsku stazu Maksimira s bijelim šalom. Nezaboravno.

Danas je Kraljevica tužna, bez njega više neće biti isto, nedostajat će mi kava, šega, njegovo prisustvo, falit će nam svima naša legenda Ćiro - ispričao je za Tuneru.info gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.

Kad smo posljednji put sreli Ćiru u Kraljevici nije krio oduševljenje predivnim kutkom svijeta u kojem bi uvijek nalazio svoj mir.

- Lijepo je u Kraljevici. Volim šetati, čovjek ovdje može uživati - ispričao je uvijek raspoloženi Ćiro kod kojeg riječi “žurim” ili “nemam vremena” nisu postojale u rječniku.

Ćiro nas je tek napustio. Danas su emocije kod svih koji su voljeli Ćiru, a nema tko ga nije volio, prejake. Nije bilo puno vremena za razmišljanje. No, kad se uhvati vremena, sigurno će se razmisliti o tome da jedan kutak Kraljevice dobije ime po svom najpoznatijem stanovniku.

Ćiro je rado dolazio i u Novi Vinodolski. Kao izbornik reprezentacije BiH na pripreme u Novi Vinodolski doveo je Begovića, Džeku, Pjanića i ekipu na pripreme uoči presudne kvalifikacije utakmice s Portugalom 2009. godine.

Dovodio je Ćiro na pripreme u Novi u ratnim godinama Dinamo, a potom je i za kineske trenerske epizode odabrao Novi kao mjesto za pripreme. Odigrala je reprezentacija BiH prijateljsku utakmicu protiv Vinodola na Bahalinu. Ćiro je u posljednje vrijeme često dolazio na ljetne zabave u Mitan Marini. Tako ljetos nije propustio peti rođendan marine i koncert Novih Fosila.

Ćiro je uvijek bio tu kad je trebalo pomoći malim, običnim ljudima. Posljednjih godina rado se odazivao na malonogometni turnir Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce u Crikvenici.

PROČITAJTE JOŠ:

Umro je Ćiro Blažević...
Blažević je preminuo nakon što se duže vrijeme borio sa zloćudnom bolešću, koja je, nažalost, metastazirala. Prvi put dijagnosticiran mu je karcinom prostate 2011. godine, no Blažević se othrvao opakoj bolesti. Godinu dana nakon toga operiran je i zbog melanoma u početnoj fazi. U rujnu 2019. teška…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.