1 min. čitanja

Kralj novozelandskih Maora smatra da bi ljudska prava trebali imati - kitovi!

Kralj novozelandskih Maora smatra da bi ljudska prava trebali imati - kitovi!
Foto: Pexels

Inicijativu je pokrenuo kako bi se napokon zaštitila ova vrlo ugrožena i osjetljiva morska stvorenja.

Kralj Tuheitia Paki siguran je da bi veličanstveni morski sisavci trebali imati temeljna ljudska prava kao što je pravo na zdrav okoliš kako bi se omogućila obnova njihove populacije.

- Zvuk pjesme naših predaka je oslabio, a stanište je ugroženo. Zato moramo odmah djelovati - rekao je Tuheitia u rijetkom javnom istupu.

Novi Zeland je 2017. godine donio zakon kojim je dao pravnu osobnost planini Taranaki i rijeci Whanganui koje su važne Maorima, domorodačkom stanovništvu koje čini oko 17 posto populacije Novog Zelanda, odnosno ima ih oko 900.000. a jednak način sada želi zaštititi i kitove, javlja Gulf News.

Oglasio se s visokim poglavicom susjednih Cookovih otoka, Travelom Touom Arikijem. Obojica žele da se domorodačko znanje kombinira sa znanošću kako bi se osigurao “više holistički pristup” očuvanju kitova.

- Kitovi igraju vitalnu ulogu za zdravlje našeg cijelog oceanskog ekosustava i moramo hitno djelovati kako bismo zaštitili ova veličanstvena stvorenja prije nego što bude prekasno - dodaje maorski kralj.

Danas je šest od 13 velikih vrsta kitova je ugroženo ili ranjivo, prema WWF-u, svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.