2 min. čitanja

KOŽINO Jedino mjesto na Jadranu bez porata i šetnice

KOŽINO Jedino mjesto na Jadranu bez porata i šetnice
Foto: Čitatelj / Grad Zadar

KOŽINO – Naselje Kožino nalazi se na svega 5 km udaljenosti od Zadra i prema popisu iz 2011. godine broji nešto više od 800 stanovnika. Neki njegovi stanovnici su nam se i požalili da je to, kako kažu, jedino naselje na Jadranu koje nema nikakav porat, šetnicu uz more, niti išta što bi obilježilo činjenicu da se ovo mjesto nalazi uz more.

– Brodovi su vezani za muliće koje ljudi sami naprave i svake godine nam vitar razbije bar dva-tri kaića. Naravno da prije svakih izbora dobijemo obećanje kako kreće izgradnja lučice ili šetnice i onda, pogađate, od toga ne bude ništa – kazao nam je jedan stanovnik Kožina, naselja koje administrativno pripada Gradu Zadru.

Za lučicu postoji projekt, no on, kako se čini, stoji u ladici i čeka da se izvadi pred nove izbore, koji će uskoro.

Naime, o ovoj temi su u lipnju 2020. razgovarali zadarski gradonačelnik Branko Dukić s predstavnicima Mjesnog odbora Kožino. Tada je Dukić uz informaciju o razvoju projekta Aglomeracije Zadar –Petrčane kojim se gradi i sustav odvodnje u ovom zadarskom naselju. Tada je predstavio tek Idejno rješenje izgradnje komunalne luke Kožino te najavio izradu Glavnog projekta u skladu s Prostornim planom.

Pripremni radovi za lučicu u Kožinu započeli su prije otprilike godinu dana. Za izradu projektne dokumentacije za komunalne vezove (vezovi za brodice domicilnog stanovništva) angažirana je tvrtka Obala Split, a izradi se pristupilo terenskim radom na planiranoj lokaciji buduće lučice Kožino.

U akvatorijalnom dijelu  izvršeni su istražni radovi s ciljem utvrđivanja načelnih karakteristika morskog dna. Radovi su obavljeni penetracijskim ručnim sondama na trideset pozicija. I to je otprilike to.

Idejno rješenje buduće lučice Kožino

Nacrtali je jesu i obećali više puta, no, na pitanje KAD će krenuti radovi na lučici Kožino, odgovor nećemo dugo čekati, jer – lokalni izbori su blizu.

Zaključak je možda najbolje dao čitatelj koji na obećanja o lučici kaže:

– Ali mi to slušamo već 20 godina. U tome je problem… Bit će, bit će,.. Pa obećanje ludom radovanje.

Nadajmo se da ovaj put ipak neće biti tako.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

AGLOMERACIJA ZADAR-PETRČANE Kreću radovi u lučici Kožino
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.