3 min. čitanja

Koronavirus se širi Šoltom – Oglasio se otočki stožer, ali i nezadovoljni otočani: “Stožer se nije pripremio”

Koronavirus se širi Šoltom – Oglasio se otočki stožer, ali i nezadovoljni otočani: “Stožer se nije pripremio”
Foto: Facebook / Arizona News / Pixabay

ŠOLTA – Na Covid-19 nisu imuni ni naši otoci. Najviše slučajeva zaraze koronavirusom bilježi se na otocima Braču i Hvaru, a zaraza se širi i Visom koji je ne tako davno glasio za “korona free” zonu. Značajan broj pozitivnih nije zabilježen ni na Šolti, bar ne do nedavno, ali posljednjih dana broj je i tamo počeo rasti. Tako je u četvrtak na Šolti zabilježeno 5 novih slučajeva.

Povodom posljednjih zbivanja oglasio se Stožer civilne zaštite Općine Šolta.

“Poštovani stanovnici otoka Šolte!

Izvješćujemo da na Šolti bilježimo pojavu pozitivnih osoba na COVID 19. Sagledavajući općenitu sliku razvoja širenja ove pandemije, to je bilo neizbježno. Kako se još uvijek ne radi o velikom broju zaraženih dodatne mjere za naš otok za sada nisu potrebne.

Pozivamo vas da se pridržavate preporučenih mjera koje važe na nacionalnoj razini uz napomenu da se suzdržite od privatnih okupljanja, proslava i zabava, kako se trenutni broj zaraženih ne bi povećao. Iako ne možemo utjecati baš na sve, svojim odgovornim ponašanjem možemo posve sigurno pridonijeti da se prisutni virus ne proširi.

Policijska uprava, Ispostava Šolta, provodit će kontrolu nad neodgovornim ponašanjem stanovništva.

Ukoliko bude potrebe, testiranje na COVID 19 ponovno će se organizirati na otoku, ali nadamo se da će epidemiološka slika ostati najviše u ovim razmjerima koju imamo danas i neće ići u lošem smjeru.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, stoji u priopćenju.

No neki stanovnici Šolte uvjereni su da se Stožer nije dovoljno dobro pripremio. Jedan otočanin poslao je javno pismo načelniku i Općini, kojeg možete dolje pročitati u cijelosti.

“U cijeloj ovoj priči kao i svakoj priči postoji druga strana koja nas otočane treba brinuti. Korona je na našim prostorima prisutna već više od sedam mjeseci, a do pojavljivanja virusa na našem otoku javnost nije bila obaviještena što je i gdje je Stožer, što radi, da li se sprema za jesensku pandemiju.

Iako gledajući realno, mi smo bili stalno u pandemiji, ali zbog turističke sezone lagali su nas (NE NAŠ STOŽER VEĆ DRŽAVNI) te nas pustili da živimo svoj ljetni san, iako nitko normalan nije vjerovao da stotine tisuće turista koji su došli u Hrvatsku neće posijati koronu po cijeloj Hrvatskoj.

Naš Stožer je bio tu, ali nije reagirao kad medicinsko osoblje nije htjelo ići u kućne posjete bolesnim i nemoćnim jer se bojalo korone. Nije upoznat da doktorica koja je već “sto godina” na otoku tvrdi da ne treba raditi test na koronu jer pri testiranju se može oštetiti mozak.

Dana 5.11.2020. kada predsjednik ili zapovjednik Kriznog stožera priča o jednom oboljelom u zapadnom dijelu Šolte, u Gornjem Selu na istočnom dijelu otoka, ima “više od jednog” potencijalnog bolesnika, korona se širi.

Kako je moguće da je poziv upućen centru za borbu s Covidom Splitsko-dalmatinske županije o hitnosti i potrebi dolaska infektologa na Šoltu došao od žene koja nema nikakve veze s Kriznim stožerom Općine Šolta?

Ako je gospodin donačelnik koji je na položaju zapovjednika Kriznog stožera, koji se bira ne po stručnosti i znanju već pozicijom dobivenoj voljom glasača, onda bi taj isti trebao i misliti o sigurnosti tih koji su glasali za njega, te isto tako i onih koji nisu ni u primisli to pomislili, ali uredno plaćaju danak za državne službenike.

Ti potencijalni bolesnici su oni od kojih dobiva novac za svoje vrijeme provedeno na položaju donačelnika te glavnog operatora u stožeru za obranu od Covida 19.

Kako Stožer nije organizirao dolazak infektologa, tako niti obavijest nije proslijeđena na području Općine Šolta, vijest o testiranju se proširila usmenom predajom ili bolje rečeno telefonskim pozivima među stanovništvom Otoka Šolte”, stoji u otvorenom pismu stanovnika Šolte.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Načelnik Šolte pozvao otočane na odgovornost: “Na otoku ne postoji covid tim, zato se čuvajmo sami”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.