3 min. čitanja

Korčula proglašena petim najljepšim otokom na svijetu i to u konkurenciji Sejšela, Kariba, Bora Bore…

Korčula proglašena petim najljepšim otokom na svijetu i to u konkurenciji Sejšela, Kariba, Bora Bore…
Foto: pixabay

Mi smo već  znali da je Korčula najljepša, a sad je to i službeno. Korčula je naime proglašena petim najljepšim otokom na svijetu!

Proglasili su je tako čitatelji i urednici stranice Big 7 travel, koji su birali između čak 50 svjetskih otoka. Među njima nije bilo ostalih u Hrvatskoj, ali bili su Sejšeli, Bora Bora, Barbados, Maldivi, čuda s Havaja i Kariba, otočići iz Zanzibara, ali sva ta mjesta zasjenila je naša Korčula.

Na hrvatskoj karti šesti najveći otok, a na svjetskoj peti najpožljeniji. To je Korčula. Otok čija tišina ostavlja bez daha.

Margaret iz Irske kaže: “Što mislim o Korčuli? Ako ste za življenje u trenutku i meditaciju, i morate zamisliti sretno mjesto, to je ovo. Ne postoji cijena kojom se to može platiti. I nemojte ga prodati.”

Evelin iz Francuske također ima samo hvalu za Korčulu: “Jako je tiho i ljudi su jako dragi. Gdje god odemo, upoznamo jako drage ljude, tako da mislim kako ćemo se ponovno vratiti.”

Stari grad Korčula nezaobilazan je posjetiteljima, a u sjećanju ostaje po arhitekturi koja podsjeća na riblju kost.

– Još jedna specifičnost je da su bočne ulice zakrivljene tako da zimski vitar ne može ulaziti u stari grad dok su s lijeve strane ravne tako da nam ljetni maestral osvježava svaki dan –  otkriva za RTL Andrea Tedeschi, turistički vodič.

Bili su pametni oni koji su Korčulu gradili, a u njoj je sada niz restorana.

– Gastronomski život cijele Korčule je fantastičan. Ja mislim da vi rijetko gdje u Hrvatskoj, a čak možda i u Europi, imate na jednom otoku toliko raznorazne gastronomske ponude. Znači – hoćete li od Michelin restorana ili od određenih konoba ili ćete možda nekakvih modernih street food restorana ili barova – govori Ante Bojić, vlasnik najstarije konobe na Korčuli.

A domaće i autohtono, Smiljana prodaje već 28 godina i kaže ima recept za povratak gostiju. – Samo treba raditi na kvaliteti, oni koji se ne vode kvalitetom ti odmah mogu zatvoriti – kaže Smiljana Matijaca, vlasnica obrta autohtonih korčulanskih slastica.

– U srcu sezone kada je prenapučeno sve, jedan Split, jedan Dubrovnik ili Hvar, Brač, to je sve krcato, krcato gostiju, a u Korčuli se ipak može naći, odnosno osjeti se taj spokoj i mir za kojim oni vape – kaže Irena Kaštela, vlasnica dućana s koraljima.

Hana Turudić, direktorica Turitičke zajednice Grada Korčule kaže: “Mi volimo naš otok čuvamo ga jako uz gostoljubivost stanovništva i na cijelom otoku i gradu Korčuli za svakoga gosta ima nešto što će mu se svidjeti.”

Skrivene uvele pravi su dragulji otoka Korčule baš tako i plaža koja, osim sunca, mora i tišine, nudi i pogled na otok Lastovo i tako je stigla na listu najtraženiji plaža na cijelom svijetu.

Giovanni Adizzione kaže: “Čuli smo za Pupnat davno i pupnatsku juhu, a Pupnatska luka je plaža poznata i onda nas je to vuklo. Super je ova plaža, more je čisto, lijepo. Uživali smo – ja sam sad uživa u moru baš je i toplo. Preporučam svim ljudima da dođu ode na Korčulu.”

Foto: Korcula Explorer

Nova titula Korčuli bi mogla donijeti brojne goste.

Marija Klisura, načelnica Općine Lumbarda kaže: “Ne možemo se bojati turista. Mi trebamo raditi na podizanju kvalitete turističkog proizvoda, na podizanju kvalitete turističkog smještaja, a ne kvantitete.”

Priroda je odradila svoje, a sada je na domaćinima da otok održe onakvim kakvim je – najpoželjnijim.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.