1 min. čitanja

KORAK KA OČUVANJU JADRANA Odzvonilo jednokratnoj plastičnoj ambalaži

KORAK KA OČUVANJU JADRANA Odzvonilo jednokratnoj plastičnoj ambalaži
Foto: Youtube / Screenshot

Plastika za jednokratnu upotrebu jedan je od najvećih izvora zagađenja svjetskih mora. Naši otoci Zlarin i Krapanj pravi su primjeri kako treba djelovati da bi se zaustavilo onečišćenje plastikom i našeg Jadrana, piše HRT.

Ambasador ideje o otočju bez plastike Domagoj Jakopović lako je preplivao tjesnac između kopna i najnižeg hrvatskog naseljenog otoka.

– Evo, sa sobom sam donio nešto što se viđa na svim plažama u svakom moru – tu su plastične vrećice, ima stakla, ima metala, rekao je.

Zastrašujući je podatak: u minuti proizvodimo milijun plastičnih boca. Umjesto u reciklažu, u riznicu života plavoga planeta svake godine bacimo najmanje 8 milijuna tona.

– Hrvatska kao zemlja Jadranskog mora, koje je pogotovo ranjivo, mora biti ne na začelju te borbe, nego naprijed. Mi moramo primjerom i odgovornošću pokazati kako plastiku rješavati, rekao je Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu.

I dok Hrvatska kasni u pridruživanju EU-ovoj direktivi o zabrani jednokratne plastike, Krapljani znaju – pet do dvanaest već je prošlo. Baštinicima naslijeđa ronilaca i spužvara – podmorje je drugi dom.

Odlučili su, stoga, slijediti Zlarinjane i potpisima potvrditi predanost ideji zelenoga otoka. No problem nije samo jednokratno korištenje. Plastika je nezaobilazan dio predmeta iz naše svakodnevice. Arhipelagu bez plastike, nakon Zlarina i Krapnja, trebao bi se pridružiti i otok Prvić.

Anamarija Škorić/I.H./Dnevnik/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

MIKROPLASTIKA IZ MORA JE U ATMOSFERI Tjedno udahnemo i konzumiramo jednu kreditnu karticu!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.