2 min. čitanja

Konobe kao simbol života Dalmacije kakav je nekad bio

Konobe kao simbol života Dalmacije kakav je nekad bio
Foto: HTV screenshot

Patinu nekih prošlih vremena kao i najsnažnija obilježja Mediterana najbolje čuvaju konobe naših djedova.

U srcu Hvara kuca život malog, slikovitog sela Vrbanj. Sela otočnih težaka i ribara, a u njemu, tik uz rodnu kuću hvarskog pučkog tribuna Matije Ivanića smjestila se konoba obitelji Bratanić. Najljepši muzej uspomena na onu izvornu, zaboravljenu, ribarsku i težačku Dalmaciju.

- Kad pričam o konobi pričam o svemu onom što Dalmacija jest, što čini Dalmaciju, a što je na neki način povezano s konobom, govori nam Miki Bratanić.

U konobi se nalaze 72 izvorna predmeta, među kojima bačve, kosci, turanj, mizarole...

Iako mala, konoba je, kažu, kroz stoljeće svog postojanja okupila duša više od ijedne javne otočne manifestacije. Od predsjednika, premijera i ministara do običnih hvarskih težaka, sve ih je jednako dočekivala, širom otvorenog srca. Miki Bratanić, njezin vlasnik, po zvanju IT stručnjak, a po srcu književnik, pjesnik, autor 20 djela pisanih na hvarskoj čakavici i možda posljednji čuvar te bogate otočne baštine, hvarsku konobu odveo je i preko oceana, u Ameriku.

  • Priču je najljepše ispričati u konobi u autentičnom ambijentu, ali budući da živim u Splitu, tu sam priču uobličio u jednu multimedijalnu prezentaciju i omogućio tako da putuje i u druge gradove i na druge kontinente, kaže Miki.

Konoba je Dalmaciji bila život. Čuvala je plodove teškog rada na moru i polju. A kad bi konkulanih škina i žuljavih, isfrižanih ruku nakon teškoga rada zapivali u toj istoj konobi bila je to najlipša i najzvučnija dalmatinska pisma, otočni blues. Baš kao i ona klape Pharia, sastavljene od zacijelo najljepših otočnih glasova iz Brusja, Hvara, Svirača, Vrbanja i Staroga Grada.

Lijepo je svugdje pjevati, ali u konobi je ipak najlipše, jer to je naš domaći teren, ističe Ante Jeličić, voditelj klape "Pharia".

Konoba je Dalmacija! Kad smo promovirali knjigu Jakše Fiamenga, on je rekao da je knjiga "Konoba" jedna kapsula u vremenu, a ja bih rekao da je svaka konoba koja se uspjela očuvati jedna kapsula u vremenu i drago mi je da sam konobu uobličio u jednu multimedijalnu priču i da mogu ići po svijetu i pričati lijepo i o Dalmaciji i o Hrvatskoj.

Iako moderno vrijeme donosi neke nove trendove i načine života, čovjek je biće koje se uvijek vraća svome iskonu, početku. Dalmatinskom čovjeku, otočaninu,to su more, polje i konoba kao simbolična pozornica života Dalmacije kakva je nekad bila.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.