2 min. čitanja

Konobar u mjesec dana zaradio više od 17.000 eura - Ovaj ugostitelj nema problema s osobljem

Konobar u mjesec dana zaradio više od 17.000 eura - Ovaj ugostitelj nema problema s osobljem
Foto: Freepik/Ilustracija

Zahvaljujući novom načinu nagrađivanja zaposlenika, poznati ugostitelj Michel Péclard nema problema s nedostatkom osoblja.

Trenutno se ugostitelji širom Europe suočavaju s nedostatkom osoblja pa su neki odlučili reducirati jelovnik ili radno vrijeme kako bi mogli opstati, ostati otvoreni i služiti klijente u najboljim uvjetima. Ali postoje i oni koji su odlučili ulagati u osoblje kako bi imali dovoljno zaposlenika.

List NZZ am Sonntag naime izvještava u nedjelju da je konobar iz Züricha u lipnju u džep stavio plaću od 16.500 franaka (oko 17.200 eura), zahvaljujući novom načinu nagrađivanja koji je poznati ugostitelj Michel Péclard uveo u svojim restoranima, prenosi Novi list.

Vlasnik lanca restorana u švicarskom kantonu Zürich omogućio je naime svojim zaposlenicima da s njim dijele ukupni prihod. 56-godišnji ugostitelj Michel Péclard, koji je zajedno s partnerom vlasnik 16 lokala, objasnio je tjedniku NZZ am Sonntag da ljeti, kada su čak i terase pune gostiju, mora imati na raspolaganju što veći broj konobara, a kako bi ih zadržao dogovorio se s njima – dodajući plaći iznos koji varira i iznosi između 7 i 8% ukupnog prihoda, piše La Repubblica.

Rezultat je da “u prosjeku naši zaposlenici dobivaju između 8.000 i 12.000 franaka mjesečno”, objašnjava Michel Péclard za “NZZ am Sonntag”. Najveća do sada primljena plaća iznosi 16.500 franaka isplaćenih u lipnju  – bez napojnica.

Ugostitelj iz Istre: “Kuharu nudim dvije, a konobaru više od tisuću eura, ali nitko ne želi raditi”
Ugostitelj iz središnje Istre, čiji ugostiteljski objekt dobro posluje tijekom cijele godine, pomalo rezigniran ali i ljut, podijelio je svoje iskustvo u kojem je putem natječaja tražio više djelatnika za svoj restoran. Objavio je, kako kaže za Glas Istre, natječaj za kuhara/icu, konobara/icu, serv…

Prema riječima Michela Pèclarda, zaposlenici rade s većom motivacijom kada dijele ukupni prihod, a od uvođenja ove vrste naknade, kvaliteta usluge u njegovim restoranima značajno se povećala.  

- Zaposlenici rade savjesno kao da su sami vlasnici restorana”, objašnjava ugostitelj - piše Mattinonline.

Međutim, model Michela Péclarda nije naišao na jednoglasnu podršku, primjerice u sindikatu Unia. Iako sindikat pozdravlja veće plaće za konobare, sindikat se pita jesu li zaposlenici restorana time jednostavno postali prodavači umjesto konobara.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.