>
  3 min. čitanja

Konferencija 'Pametna sela - EU koncept razvoja ruralnih područja'

Konferencija 'Pametna sela - EU koncept razvoja ruralnih područja'
Foto: Unsplash

ZADAR - S obzirom da su otoci i ruralna područja suočeni s nizom izazova, europska sredstva za poboljšanje kvalitete života i infrastrukture u slabije razvijenim područjima ključna su za njihovu demografsku revitalizaciju.

U Zadru je u petak održana konferencija 'Pametna sela – EU koncept razvoja ruralnih područja', na kojoj je istaknuto da su europska sredstva za poboljšanje kvalitete života i infrastrukture u slabije razvijenim područjima, ključna za demografsku revitalizaciju.

Organizator je bila Zadarska županija i Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola.

- Europska sredstva koja se izdvajaju za poboljšanje kvalitete života i infrastrukture u slabije razvijenim područjima ključna su za demografsku revitalizaciju područja, koja su izgubila stanovništvo zbog gospodarskih i drugih razloga - rekao je eurozastupnik Sokol.

Podsjetio je da u trenutačnom programskom razdoblju Hrvatska na raspolaganju ima gotovo 25 milijardi eura. Taj iznos, dodao je, predstavlja jedinstvenu priliku koja mora pridonijeti modernizaciji i rastu gospodarstva te društvenom i ravnomjernom razvoju Hrvatske.

EU promovira koncept 'Pametna sela'

U Europskoj uniji već se godinama radi na promoviranju navedenog koncepta čija je temeljna ideja da se uloži puno u razvoj seoskog područja, pri tom ne misleći samo na poljoprivredu već i ulaganje u prometnu, zdravstvenu i obrazovnu infrastrukturu te širokopojasni internet, kako bi ljudima na selu bili dostupni svi sadržaji i informacije kao ljudima u gradu, istaknuo je.

- Originalni prijedlog Europske komisije za ovo sedmogodišnje razdoblje bio je da se stope sufinanciranja iz europskih fondova maksimalno spuste na 70 posto, ali mi smo se kroz EU Parlament izborili da ta stopa ostane na 85 posto. Dakle, slobodno mogu reći i da mi u Bruxellesu radimo nešto po pitanju zaštite slabije razvijenih dijelova zemlje - poručio je eurozastupnik.

Istaknuo je da sustavnim provođenjem investicija uz pomoć europskih sredstava, u bolju prometnu povezanost, širokopojasnu infrastrukturu te dostupnost zdravstvenih i obrazovnih usluga, ruralna područja i otoke možemo učiniti privlačnim - i za poslovne uspjehe i za život bolji od gradskog.

Digitalne tehnologije

Napomenuo je da su hrvatska ruralna područja i otoci suočeni s nizom izazova, poput depopulacije, skromnog tržišta rada, nedostatka zdravstvene i obrazovne infrastrukture i ostalih usluga.

No, ističe Sokol, digitalne tehnologije omogućuju radikalne transformacije nedostataka s kojima se ruralna područja suočavaju zbog udaljenosti i male gustoće naseljenosti.

- Stoga je jedan od mojih ciljeva promoviranje i zalaganje za smanjenje razlika između regija, uz pomoć dostupnih europskih fondova, programa i inicijativa s posebnim naglaskom na ruralna područja koja imaju ključnu ulogu u 21. stoljeću - poručio je HDZ-ov eurozastupnik Sokol.

Istaknuo je da kao potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA&Smart Villages) nastoji osvijestiti lokalne i regionalne aktere o prednostima koje koncept pametnih sela donosi, a s ciljem ravnomjernog razvitka svih ruralnih područja Hrvatske, prenosi Nacional.

B.K.

RAZVOJ PAMETNIH SELA Dolina Neretve područje za razvoj novog koncepta | | Morski HR
PLOČE/OPUZEN - ‘Pametna sela’ novi su koncept razvoja ruralnih područja gdje se tradicionalni pristup i nove organizacijske mreže i usluge dodatno razvijaju korištenjem digitalnih, telekomun
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.