1 min. čitanja

RAZVOJ PAMETNIH SELA Dolina Neretve područje za razvoj novog koncepta

RAZVOJ PAMETNIH SELA Dolina Neretve područje za razvoj novog koncepta
Foto: Youtube / Screenshot

PLOČE/OPUZEN – ‘Pametna sela’ novi su koncept razvoja ruralnih područja gdje se tradicionalni pristup i nove organizacijske mreže i usluge dodatno razvijaju korištenjem digitalnih, telekomunikacijskih tehnologija, inovacijama i boljom upotrebom znanja, a kako bi se bolje shvatila ova važna tema objavljen je i animirani informativni film na temu ‘Pametnih sela’ gdje je prikazano kako Europa vidi budućnost Europskog sela.

Upravo Europska unija pomoću EU fondova promiče aspekte razvoja ‘Pametnih sela’ te će države članice od 2021. biti obavezne izdvojiti najmanje 5% sredstava iz Fonda za ruralni razvoj za razvoj navedenog koncepta.

I Dubrovačko-neretvanska županija u novoj će financijskoj perspektivi iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske osigurati resurse za razvoj pametnih sela te iskoristiti potencijale ruralnih područja u cilju njihovog rasta i razvoja.

U tom smislu područje doline Neretve prepoznato je kao potencijalno područje za primjenu i razvoj koncepta pametnih sela, gdje će se u budućnosti nastaviti s ulaganjima za primjenu inovativnih rješenja za ekološke probleme, učinkovitu uporabu resursa te razvoj održivog turizma.

Zbog resursa koji su raspoloživi u poljoprivrednoj proizvodnji, često se nusprodukti i otpad mogu koristiti za stvaranje novih vrsta poslova, razvoja i uključivosti u ruralnim područjima, a koji istovremeno doprinose pozitivnim aktivnostima za ublažavanje klimatskih promjena.

Tako će se poticati razvoj kružnog gospodarstva, razvoj digitalnih rješenja, poljoprivredno prehrambenih projekata uz korištenje najnovijih tehnologija s ciljem proizvodnje kvalitetnijih lokalnih proizvoda te uspješnijeg plasmana.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Potpisan ugovor za izradu Plana prilagodbe od štetnog djelovanja morske vode za područje doline Neretve
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.