1 min. čitanja

KONAČNO Ukinuti biljezi za 177 dokumenata, u proračunu godišnje 80 milijuna kuna manje

KONAČNO Ukinuti biljezi za 177 dokumenata, u proračunu godišnje 80 milijuna kuna manje
Foto: Wikimedia / Morski HR

S prvim danom rujna na snagu stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi, prema kojoj se više neće morati kupovati biljezi prilikom izdavanja čak 177 dokumenata, među kojima su vozačka dozvola, prometna, domovnica, putovnica i cijeli niz drugih dokumenata.

Ukidanje cijele palete biljega odrazit će se i na stanje državnog proračuna, u koji će se godišnje od sada slijevati 80 milijuna kuna manje, prenosi RTL.

U proračunu će biti manje novca, no zato će se postupci izdavanja dokumenata ubrzati, a lakše će biti i djelatnicima, kazala je za RTL pomoćnica pročelnika u zagrebačkom gradskom uredu za upravu, u sektoru za građanska stanja Asja Ettinger.

– Znači, sve isprave i  potvrde iz državnih matica i knjige državljana kao iz popisa birača, kad govorimo o oblasti našeg gradskog ureda za opću upravu, je oslobođeno od naplate upravne pristojbe. Isto tako, upravni postupci se više ne naplaćuju, niti jedan iz naše oblasti. To konkretno za građane znači, kad se radi o promjeni osobnog imena, da je besplatno. Jedino što se naplaćuje je sastavljanje zapisnika za prijavu namjere sklapanja braka, to je 70 kuna i ako se radi o građanskom obliku, onda sam čin sklapanja braka košta 140 kuna – istaknula je Ettinger.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.