2 min. čitanja

Komiški rogač postao 42. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Komiški rogač postao 42. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Komiški rogač dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija 29. ožujka 2023.

Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Postupak zaštite naziva Komiški rogač pokrenula je Udruga Komiški rogač. EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

'Komiški rogač' je tehnološki zreli plod autohtone sorte rogača Komiški krupni s područja otoka Visa koja je upisana u Hrvatsku banku biljnih gena.

Prepoznatljiv je po karakterističnom plodu odnosno mahunama tamnosmeđe boje koje kad dozriju postižu duljinu od 10 do 20 cm i masu od 17 do 40 g te po specifičnom slatkastom okusu i mirisu koji podsjeća na čokoladu i kakao.

Za prepoznatljivi, izraženije slatkasti okusni i mirisni profil Komiškog rogača zaslužan je visok udio šećera u plodu, koji iznosi minimalno 40 posto. Na tržište dolazi u dva oblika, kao plod i mljeveni.

Mljeveni rogač je izraženije slatkastog okusa te intenzivnijeg mirisa po čokoladi i kakau od tehnološki zrelog cijelog ploda rogača jer se prilikom lomljenja kore miris otpušta jačim intenzitetom. Specifikaciju proizvoda možete pogledati OVDJE.

Republika Hrvatska sada ima 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Time Hrvatska zauzima visoko sedmo mjesto među državama članicama.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Dalmatinska janjetina postala 40. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji
U usporedbi s drugim vrstama janjetine, meso ‘Dalmatinske janjetine’ sadrži znatno manje masti, a posebno je cijenjena prije svega zbog mekanog i sočnog mišićnog tkiva te arome i okusa bez izraženog mirisa po ovčjem mesu. ‘Dalmatinska janjetina’ dobila europsku zaštićenu oznaku izvornosti,…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.
//