4 min. čitanja

Koliko je hrvatske nematerijalne baštine ustvari uvršteno na liste UNESCO-a?

Koliko je hrvatske nematerijalne baštine ustvari uvršteno na liste UNESCO-a?
Foto: Mijo Stanić

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koje se mogu pohvaliti toliko bogatom materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom na tako malom prostoru. Sveukupno 27 dobara se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, od toga 10 materijalnih dobara i 17 nematerijalnih dobara.

Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama, kako piše Magic Croatia:

Ojkanje
Ojkanje je poseban način pjevanja slogova hoj, voj, oj. To je najstarije pjevanje u Hrvata, koje se i danas njeguje u Dalmatinskoj zagori.

Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja
Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja je zaseban tip folklornog pjevanja dvojice pjevača u Istri, od kojih jedan pjeva u falsetu, a drugi u normalnom tonalitetu, uz pratnju neobičnih zvukova instrumenata.

Klapsko pjevanje
Klapsko pjevanje je vještina višeglasnog pjevanja bez instrumentalne pratnje, a capella.

Bećarac
Bećarac je tradicijski vokalno-instrumentalni napjev na području Slavonije, Baranje i Srijema s čestom tematikom šale i izrugivanja, ljubavi i erotske konotacije.

Godišnji pokladni ophod zvončara sa područja Kastavštine
Godišnji pokladni ophod zvončara sa područja Kastavštine je povorka zvončara i njihovo tradicionalno obilježavanje poklada.

Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore
Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore je ples bez pratnje muzike. Teški, ali posve ritmični udarci opanaka, tradicionalne kožne obuće po plesnom podiju naznake su plesačima, da se u kružnom kretanju ubrza ili uspori korak.

Sinjska alka

Sinjska alka je viteški turnir u Sinju koji se održava svake godine u spomen na herojski otpor nekoliko stotina vojnika koji su 1715. godine obranili grad od navale šezdesetak tisuća turskih vojnika.

Čipkarstvo u Hrvatskoj
Čipkarstvo u Hrvatskoj je tradicija koja je stoljećima njegovana u malim ruralnim sredinama.

Umijeće izrade drvenih tradicijskih igračaka na području Hrvatskog Zagorja

Tradicijske igračke izrađene su od drva na području Hrvatskog zagorja. Igračke su se izrađivale u potpunosti ručno, i to umijećem koje je danas zaštićena vještina i dragocjena baština.

Procesija “Za Križen” na otoku Hvaru
Procesija Za Križen na otoku Hvaru je povorka vjernika na u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak predvođena članovima bratovštine i ključnom figurom – križonošom.

Festa sv. Vlaha u Dubrovniku
Festa sv. Vlaha je jedinstvena festa u Dubrovniku koja se već 1045 godina slavi na jednak način, katoličkim obredima i veličanstvenom procesijom ulicama stare gradske jezgre.

Godišnji proljetni ophod kraljice ili ljelje iz Gorjana
U selu Gorjani u blizini Đakova održava se posebna tradicija Godišnji proljetni ophod kraljice ili ljelje, koja je nekoć bila raširena na cijelom prostoru Slavonije, Branje i Srijema.

Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske
Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske je nastalo u srednjem vijeku uglavnom u samostanima. Licitarsko srce možda je najljepši suvenir koji možete ponijeti iz sjeverne Hrvatske.

Mediteranska prehrana na području Hrvatske

Otoci Brač i Hvar u Hrvatskoj u su društvu Španjolske, Italije, Grčke i Maroka i zajednički su nositelji zaštićene mediteranske prehrane na Mediteranu.

Ekomuzej Batana
Ekomuzej Batana jedinstven je projekt očuvanja lokalne maritimne kulture Rovinja, temeljen na poštivanju tradicije, uvažavanju suvremenih društvenih potreba te sinergiji čovjeka i okoliša.

Međimurska popevka
Međimurska popevka je tradicionalni oblik pjevanja sjeverozapadne Hrvatske. Prvi notni napisi potječu još iz 16. stoljeća, a premda je inicijalno popevku prakticirala ženska populacija, danas se pjeva u različitim inačicama i prilikama.

Umijeće suhozidne gradnje

Umijeće suhozidne gradnje odnosi se na znanje potrebno za izradu kamenih konstrukcija, slaganjem kamenja jednog na druge, bez korištenja bilo kojeg drugog materijala.

Izložba "Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama" otvorena je u ponedjeljak u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Iako je izložba proputovala pola svijeta, tek je sada može vidjeti i domaća publika, i to u sklopu programa "Dani žive baštine" koji se u zagrebačkom Etnografskom muzeju održava do kraja listopada. Na otvorenju izložbe pojedine primjere nematerijalne glazbene baštine predstavio je nacionalni folklorni ansambl Lado.

- Ova izložba je namijenjena i projektirana kao izložba koja će se postavljati na otvorenom. Velika nam je želja da se s njom vratimo u lokalnu zajednicu, da izlažemo u parkovima i javnim prostorima - istaknuo je Matija Dronjić, autor izložbe.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak tom je prigodom istaknuo kako kroz tu izložbu koja je obišla 40-tak zemalja vidimo Hrvatsku kakvu smo mi željeli da nas u svijetu vide.

- Kod nematerijalne kulturne baštine nemamo jednoga autora nego imamo pečat zajednice - rekao je Poljičak i dodao kako se taj pečat stvarao u dugim razdobljima te je u njemu sudjelovala cijela zajednica.

Da bi kulturna baština imala pravo na svoju budućnost, naglasio je kako ona mora imati svoje nositelje, baštinike koji to prepoznaju kao svoje u smislu identitete te to žele i to žive.

- Ta zajednica je Hrvatska - istaknuo je Poljičak za Vijesti iz kulture.

Izložba prikazuje 18 fenomena upisanih na Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, jedan fenomen koji se nalazi na Popisu nematerijalne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita te dva fenomena uvrštena u Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne baštine.

Fenomeni su prikazani pomoću izvješenih tiskanih tekstilnih "bannera" na kojima se nalaze pripadajuće fotografije, popratni tekst i QR kod pomoću kojeg posjetitelj može pristupiti nominacijskom filmu na službenom UNESCO-ovom YouTube kanalu, dok se u prostoru reproducira zvučna kulisa satkana od deset tradicijskih pjesama u izvedbi Ansambla Lado.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.