1 min. čitanja

Koji štetnici prezimljuju u krošnji masline, a koji u tlu

Koji štetnici prezimljuju u krošnji masline, a koji u tlu
Foto: Pixabay

Stručni suradnik Maslinara, dr.sc. Kristijan Franin pojašnjava koje štetnike masline možemo donekle odstraniti sanitarnom rezidbom, a koje obradom tla.

Tijekom zimskog razdoblja koje nam slijedi radovi u masliniku su uglavnom svedeni na minimum. Iako određeni broj uzgajivača u ovo vrijeme obavlja rezidbu na rod, struka to nikako ne odobrava i to iz nekoliko razloga. Među najvažnijima je vjerojatno taj što se kod ove biljke za razliku od nekih drugih voćnih vrsta proces diferencijacije pupova odvija tek pred kretanje vegetacije.

Premda ovo vrijeme nazivamo „zimsko mirovanje“ zapravo se čini da je riječ samo o prividnom mirovanju jer ne miruje ni maslina, a ni mnogi maslinari.

Idealno vrijeme za rezidbu

Sunčani zimski dani su idealni za čišćenje maslinika i obavljanje tzv. sanitarne rezidbe. Sanitarna rezidba nije dakle ona prava rezidba u rod koju bi trebalo odraditi nakon diferencijacije pupova, odnosno od polovine veljače pa do travnja, nego kao što joj i samo ime govori ovom rezidbom uklanjamo oštećene, polomljene, te suhe i stare grane.

Pročitajte članak: Rezidba maslina od A do Ž

Osim toga u ovom periodu možemo u starim maslinicima obaviti pomlađivanje stabla iz guke ili panja.
Međutim, s gledišta zaštite bilja sanitarnom rezidbom istovremeno odstranjujemo prezimljujuće oblike brojnih nametnika. Skupina organizama koja u pravilu prezimljava na grančicama i tanjim granama su štitaste uši kao npr. maslinin medič (Saissetia oleae). To je štetnik koji u našim uvjetima ima dvije generacije godišnje, a prezimljava u obliku ličinki drugog ili trećeg stadija. Određeni broj njegovih ličinki ugiba zbog nepovoljnih zimskih uvjeta.

Kako razvoju ovog insekta pogoduju zaklonjene pozicije, gusti nasadi, neizbalansirana gnojidba, pogotovo povećani sadržaj dušika te guste krošnje, upravo kvalitetna rezidba može smanjiti njegovu brojnost jer odstranjujući zelenu masu istovremeno uništavamo i dio populacije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.