1 min. čitanja

Koje su europske države ovo ljeto bile najveći hit? Na vrhu su tri!

Koje su europske države ovo ljeto bile najveći hit? Na vrhu su tri!
Foto:Pexels

Tri su europske države odnijele najveći dio turističkog kolača ove godine,a sve su, baš kao i Hrvatska podigle i cijene. Nalazimo li se u ovom odabranom društvu?

Izgleda da baš i nismo! Prve tri top mediteranske destinacije, iliti hit destinacije ( barem tako prema pisanju Jutarnjeg lista izvještavju ostali mediji) u 2023. godini bile su Italija, Španjolska i Grčka. I to, kako kažu, usprkos eksternim faktorima koji im nisu išli na ruku poput požara, redukcijama vode,poplavama, sušama i strašno visokim temperaturama. Priljev gostiju ovdje se zato nastavlja i to do duboko u jesen jer su temperature i dalje prilično visoke i svi žele zaraditi ekstra euro ili dva. Svi se tako kunu da je prva postpandemijska sezona bila potpuno rekordna, kako ove destinacije tako i vlastodršci u Hrvatskoj, iako se "u narodu" može čuti kako je prošlih godina bilo "više auta". Drugim riječima, više ljudi na našoj obali.

Bilo kako bilo, svi su izgleda također digli i cijene. Bez obzira na to Španjolci su prvi put u srpnju primila 10,01 milijun posjetitelja i ostvarili rast od 20,9% u odnosu na prošlu godinu, a najviše im je pristiglo Britanaca. Sezona je prošla prilično dobro i za Grčku koja će premašiti prihode od 18 milijardi eura koliko su od turizma zaradili 2019. godine i brojku od 33 milijuna gostiju. Ove se godine Grci tako nadaju iznosu od čak 21 milijarde eura. Iako nisu među top trojkom, nisu loše prošli ni Turci koji su u "nacionalni džep" u prvoj polovici 2023. spremili preko 20 milijardi dolara i ugostili preko 20 milijuna turista. Hrvatska bilježi oko 20 milijuna gostiju i gađa obaranje rekordne 2019. godine.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.