2 min. čitanja

Na ušću Krke pronađena uginula želva - Ubijena propelerom?

Na ušću Krke pronađena uginula želva - Ubijena propelerom?
Foto: Čitatelj

SKRADIN - Između Bilica i Zatona, na lijevoj obali ušća rijeke Krke pronađena je uginula glavata želva i prema ozljedama koje su vidljive na oklopu, najvjerojatnije nije uginula prirodnim putem.  Upozoravamo da bi prizori s fotografija za neke mogli biti uznemirujući.

- Oklop je duljine jednog metra, a stara je više desetaka godina - kaže nam čitatelj koji je pronašao i dodaje da je najvjerojatnije prije uginuća teško ozlijeđena brodskim propelerom.

Inače, ovo je područje omiljeno za nautičare koji prometuju između Šibenika i Skradina, pa iako je glisiranje strogo zabranjeno, mnogi brzinom žele skratiti put između ova dva odredišta.

Glavata želva vrsta je morske kornjače koja pripada porodici Chelonia, a najčešće naseljava Sredozemno i Jadransko more. Također je možemo pronaći na priobalnim područjima tropskih i suptropskih mora.

Ime je dobila zahvaljujući velikoj glavi s jakom čeljusti i snažnim čeljusnim mišićima. Jednako kao i kod svih ostalih kornjača, i glavata želva karakteristična je po oklopu čvrste strukture koja joj prekriva gotovo cijelo tijelo. Kod odraslih želvi oklop je ovalnog oblika. Ova kornjača vrlo je velika, a u prosjeku teži do nevjerojatnih 115 kilograma.

Glavate želve koje žive u Jadranskom moru, uglavnom su se izlegle na plažama u Grčkoj, Turskoj, Tunisu i Cipru. Najčešće živi 60-ak godina, a spolno sazrijeva vrlo rano, već sa 15 do 20 godina.

Morske kornjače zimskim mjesecima, kad je more najhladnije, hiberniraju na muljevitom morskom dnu. Tada troše minimalnu količine energije i rijetko izlaze na površinu po zrak. Ovo je razlog zbog čega zimi često nastradaju, tako što završe u pridnenim ribarskim mrežama kočama jer se uslijed naglog podizanja na površinu neaktivna životinja nađe u stanju šoka.

Procijenjeno je da se godišnje u Jadranskom moru slučajno ulovi oko 2 500 glavatih želvi. Od ukupnog broja jedinki uhvaćenih u ribarske mreže 85% je ulovljeno koćarenjem. Morske kornjače u Hrvatskoj su zaštićene zakonom kao i brojnim međunarodnim konvencijama.

Strogo je zabranjen svaki namjerni izlov, uništavanje, uznemiravanje ili trgovina ovim vrstama. Za ubijanje glavatih želvi predviđene su visoke novčane kazne.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.