3 min. čitanja

Kod Prevlake ulovljena netipična vrsta tune – Stručnjak: “Nema dokumentiranog nalaza još od 1945. godine”

Kod Prevlake ulovljena netipična vrsta tune – Stručnjak: “Nema dokumentiranog nalaza još od 1945. godine”
Foto: Denis Marković

KONAVLE – Strastveni ribolovac iz Grude u Konavlima, iz mora je jučer ulovio za Jadran neuobičajenu vrstu tune. “Uhvatio sam prugastu tunu. Mislio sam da je polanda prije nego smo je kukom probili. Očišćena ima 6.9 kg”, ispričao nam je Denis Marković, a mi smo pitali stručnjake da nam o ovoj vrsti kažu više i doznali da je ovo doista vrijedno otkriće! Naime ova vrsta tune u Jadranu nije dokumentirana još od 1945. godine!

– Bilo je cijelo jato. Jedna mi je otpala – ispričao je Denis Marković svoje iskustvo koje je zabilježio i videom.

–  Vidi se njena borba i ponašanje. Izrazito je snažna. Uhvaćena na shore jigging tehniku. Na dodir je hrapava, za razliku od luca, pa me to začudilo na prvu – priča nam.

– Najprije sam nazvao prijatelja Ivana Radovca da pitam o čemu se radi kakva je ovo tuna, na prvu sam pomislio palamida, na što mi je on rekao da se radi o tuni! Nakon razgovora za Morski HR, kontaktirali su me iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, da se radi o toj vrsti, da nije zaštićena i da je jedina zabilježena 40-ih godina prošlog stoljeća i sad je muzejski primjerak! – pojašnjava Marković koji je spreman i ovaj primjerak ustupiti znanosti.

Foto: Denis Marković

Jedna od najvažnijih komercijalnih i tradicionalnih vrsta ribe

Upit “o čemu se radi?” smo poslali stručnjaku. Pero Ugarković je urednik portala Podvodni.hr i jedan od naših najvećih znalaca po pitanju podmorske flore i faune

– Prema opisu sam slutio da bi to mogao bit skipjack. Nakon fotografije, nije bilo dvojbe, to je vrsta koju sam dugo čekao da se pojavi u Jadranu.

Foto: Denis Marković

Je li ovo Jadranska vrsta?

– Ovu vrstu je službeno prvi put u Jadranu našao dr. Šoljan, 1945. godine pokraj Trogira. Taj primjerak pohranio je u prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. Zajedno s dr. Dragičevićem s Instituta za oceanografiju i ribarstvo pokušavao sam saznati postoji li još nalaza u Jadranu i osim tog primjerka, koji se još uvijek nalazi u muzeju, nismo uspjeli doći do nekih drugih informacija.

To znači da ne postoji niti jedan drugi dokumentirani nalaz do ovoga trenutka. Moguće je da je nekad netko ulovio, ali takvu informaciju je zadržao za sebe ili bliski krug ljudi. Za neke navodne ulove sam čuo u Crnoj Gori, ali bez primjerka, slike u ambijentu ili videa, takav nalaz se može smatrati samo indikativan, ili potencijalan, ali ne i služben.

Također valja napomenuti da se ne može znati koliko su puta ušle u Jadran, a da ih nitko nikad nije vidio.

Foto: Denis Marković

Gdje ova vrsta inače obitava?

– Ovo je vrsta koja živi na cijelom svijetu, u tropskim i suptropskim uvjetima, jedna je od najvažnijih komercijalnih i tradicionalnih vrsta ribe. Možda je više ljudi u Hrvatskoj jelo ovu vrstu, nego recimo našu tunu jer ako pogledate sastav konzervi tunjevine vidjet ćete da se u njoj nalazi upravo ona.

Što se tiče Mediterana u njemu se pojavljuje isključivo u zapadnom dijelu, sezonski, ponajviše na obali Španjolske a ponekad i na zapadnoj strani Italije. Već dugo pratim te teme na društvenim mrežama svih Mediteranskih zemalja i ne sjećam se da sam ovu vrstu vidio više od 10 puta. Kako i u ovom slučaju, i zapadnom Mediteranu se pojavljuju u jesenskom razdoblju jer je temperatura mora tada najpogodnija – priča nam Ugarković.

Sudeći po svemu, ne bi bilo loše da čujemo i za još ovakvih primjeraka ribe koju još kolokvijalno zovu “tuna za siromašne”.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.