3 min. čitanja

Klimatske promjene tjeraju maslinu sjeverno - Bosanci i Hercegovci počeli proizvoditi ulje

Klimatske promjene tjeraju maslinu sjeverno - Bosanci i Hercegovci počeli proizvoditi ulje
Foto: Pixabay

Zemlja vinara i maslinara Jure Sušca u Bosni i Hercegovini nekada je bila prekrivena mrazom ili čak snijegom do jeseni, ali godine porasta temperature sada znače toplije vrijeme do kraja godine.

Bilo je 28 stupnjeva, a njegova obitelj i prijatelji koriste plastične grablje kako bi pomogli u berbi maslina u posljednjim danima listopada, pod blistavim nebom.

Globalno zatopljenje koje je izazvao čovjek, pojačalo je ekstremne događaje poput razornih poplava i suša na Zemlji, ali u bosanskohercegovačkoj regiji maslinarstvo cvjeta u svom toplijem vremenu.

- Klima se ovdje promijenila - rekao je 68-godišnji Sušac za AFP.

- Zime više nisu ekstremne, kao ni proljeće. Praktički nemamo više leda.

Lokalno stanovništvo priopćilo je kako su u regiji snježne pahulje posljednji put viđene u veljači 2012., prenosi France24.

Više prosječne temperature maslinama daju uvjete koji su im potrebni za rast, a od 2015. do 2020. godine proizvodnja te balkanske zemlje više se nego utrostručila na 985 tona, pokazuju službeni brojevi.

- Masline nisu u opasnosti da budu zamrznute zimi i oštećene - kazao je Sušac, koji planira udvostručiti broj stabala na 400.

Ohrabren je na širenje proizvodnje, nakon iznimno dobre berbe - pet tona maslina, koje bi trebale donijeti oko 16 litara ulja na 100 kilograma.

Ismijavaju ga susjedi

Sušac je još 1989. godine među prvima u regiji usudio posaditi nekoliko maslina.

- Tražio sam savjet od nekih starijih susjeda koji su mi rekli da se to ovdje nikada nije radilo, čak su mi se i malo rugali.

- Ali, dokazao sam im da su u krivu - rekao je Sušac koji sa suprugom upravlja imanjem od tri hektara, 30 kilometara od hrvatske jadranske obale.

Prema analizi agromediteranskog instituta (FAZ) u Mostaru "trendovi pokazuju kako globalno zatopljenje pomiče plantaže maslina prema sjeveru".

Foto: Pixabay

Vremenska statistika potvrđuje nalaze na terenu

- Duljina razdoblja s prosječnim dnevnim temperaturama iznad 15 stupnjeva Celzija vrlo je važna za masline - izjavio je Nedžad Voljevica, agro-meteorolog sarajevskog meteorološkog zavoda.

Trenutačno u regiji za proizvodnju maslina ima 192 takva dana godišnje ili 18 dana više od prosjeka registriranog između 1961.

Zemlja se već zagrijala za 1,1 celzijev stupanj od predindustrijske ere, a globalne emisije CO2 koje zadržavaju toplinu trebale bi ove godine dosegnuti najvišu razinu u povijesti.

Nacije su se sastajale u Egiptu do kraja ovog tjedna na pregovorima o klimi COP27 čiji je cilj suzbijanje globalnog zatopljenja.

U Bosni i Hercegovini je porast temperature također popraćen rjeđim kišama

Ipak, za sada to područje ima koristi od obilnih zaliha podzemnih voda u zemlji koja, prema Svjetskoj banci, ima neke od najvećih rezervi vode po glavi stanovnika u Europi.

Kao i mnogi od nekoliko stotina bosanskih maslinara, koji se svi nalaze na području Hercegovine, Sušac je izbušio bunar dubok 300 metara, koji njegovim maslinama osigurava sustav navodnjavanja kapanjem.

Dobro maslinovo ulje

Maslinarstvo u toj balkanskoj zemlji uzletjelo je 2005. godine, a šef FAZ-a Marko Ivanković izjavio je AFP-u kako se svake godine posadi 10.000 do 15.000 stabala maslina.

Ipak, ovogodišnja proizvodnja iznosi oko 300.000 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, što znači da BiH ostaje sićušna u industriji koja svake godine proizvodi 3,1 milijun tona ulja diljem svijeta.

Međutim, lokalni proizvođači, uključujući Sušca, osvojili su odličja na natjecanjima u inozemstvu, primjerice u Hrvatskoj, regionalnom lideru u tom sektoru.

Jedan proizvođač u BiH čak je osvojio zlatnu medalju na SVJETSKOM natjecanju maslinovog ulja NYIOOC, jednom od najprestižnijih svjetskih, u posljednjih pet godina

- Masline daju najbolje rezultate, najveću količinu polifenola (molekula s antioksidativnim svojstvima), na rubu Mediterana, gdje se nalazimo - rekao je Slavko Ramljak, koji ima 1.300 stabala maslina i mlin.

- Ne možemo napraviti Mercedes, ali možemo proizvesti dobro maslinovo ulje - dodao je 70-godišnjak.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.