2 min. čitanja

Klapaši se pobunili protiv politike i pokrenuli peticiju: “Spasimo festival u Makarskoj!”

Klapaši se pobunili protiv politike i pokrenuli peticiju: “Spasimo festival u Makarskoj!”
Foto: FKM

MAKARSKA – Festival klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj ove godine se neće održati. Tako je naime odlučila administracija SDP-ovog gradonačelnika Zorana Paunovića, jer, kako kažu, jer nije postignut dogovor s dugogodišnjim direktorom festivala Vedranom Bublom. Nije to dobro sjelo samim klapašima, koji su, ni krivi ni dužni, nakon 16 godina kontinuiteta, jednim perom političara izgubili i ono malo kulture što je u tom prebetoniranom mediteranskom gradiću preostalo.

Klapski pjevači koji u svojoj srži pjevaju upravo radi očuvanja tradicije i kulturnih vrijednosti su se otvoreno pobunili i pokrenuli peticiju kojom žele povratak besmisleno ukinutog festivala. Organizator peticije, klapski voditelj i dirigent Ivo Lise, prof. za Morski HR kaže da će osim nadležnima u Gradu Makarska, peticiju predati Ministarstvu kulture i Uredu Predsjednika Republike, koji su sve ove godine bili visoki pokrovitelji ovog događaja.

– Nakon pročitanog članka o ukidanju festivala u Makarskoj, došli smo na ideju da napravimo peticiju da ”spasimo” festival u Makarskoj i da se time nastavi tradicija koja traje 16 godina.

Ideja je da krenemo od klapa, klapskih pjevača, voditelja i svih koji aktivno njeguju klapsku pismu, pa nadalje do samih građana Makarske i svih onih koji koji prepoznaju vrijednost koju ima sam festival.

Peticija je upućena svim klapskim pjevačima i ljubiteljima klapske pisme, ali isto tako i svima kojima je jasno da je kultura neophodan i vrlo važan sadržaj u životu jednog grada/mista, a pogotovo jedne turističke destinacije poput grada Makarske. Imamo podršku i Festivala dalmatinskih klapa Omiš, kao krovne klapske organizacije.

Cilj nam je da prikupimo što više potpisa, nakon čega ćemo uputiti rezultate peticije i dopis nadležnim tijelima u gradu Makarskoj, a isto tako i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i samom Predsjedniku Republike koji je bio pokrovitelj prošlogodišnjeg festivala.

Nadamo se što većem odazivu i da zajedničkim snagama uspijemo u ovom poduhvatu – poručio je prof. Lise.

Podršku održavanju Festivala klapa uz mandoline i gitare možete dati i vi svojim potpisom na peticiju, koja se nalazi OVDJE.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

GASI SE FESTIVAL KLAPA Vedran Buble: “Gradonačelnik Makarske me ponizio kao nitko u mojih 70 godina”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.