3 min. čitanja

GASI SE FESTIVAL KLAPA Vedran Buble: “Gradonačelnik Makarske me ponizio kao nitko u mojih 70 godina”

GASI SE FESTIVAL KLAPA Vedran Buble: “Gradonačelnik Makarske me ponizio kao nitko u mojih 70 godina”
Foto: FKM

MAKARSKA – Ide li Festival klapa uz mandoline i gitare ove godine, pitanje je koje je prije neka dva tjedna, pišući o nekadašnjem Makarskom kulturnom ljetu, portal Makarska danas uputio na adresu Grada Makarska. Kratko su odgovorili da se festival neće održati jer nije postignut dogovor između dugogodišnjeg direktora festivala i odjela. Tvrde kako su sredstva za organizaciju festivala bila predviđena.

Činjenica je, međutim, da je ovo prva godina u kojoj ova stavka nije bila posebno istaknuta u proračunu, što nas je i ponukalo da vidimo ide li manifestacija dalje.

Vedran Buble, dugogodišnji direktor festivala, potvrdio je da je dao ostavku i pojašnjava razloge toj odluci.

– To je jedino istina. No mene zanima zašto je to uopće presudno za daljnje održavanje festivala. Festival klapa, što treba podsjetiti gradonačelnika, ne organizira Vedran Buble. Nije to neki privatni Bublin festival već se radi o manifestaciji čiji je organizator Grad Makarska. Reći da festivala nema jer sam ja dao ostavku je jednako kao da kažete kako je škola ukinuta jer je ravnatelj dao ostavku. Ili da je Grad kao institucija ukinut jer je gradonačelnik podnio ostavku. To su ukratko besmislice – rekao je Buble.

Na naš upit zašto je dao ostavku, Buble je odgovorio kako je razlog tome izostanak komunikacije s gradonačelnikom.

– Razlog je ignorancija gradonačelnika Zorana Paunovića do kojega sam u nekoliko navrata, nažalost bezuspješno, pokušao doći te doznati ide li festival dalje te jesu li predviđena sredstva i ako da, koliko. Imam i zapise te konverzacije koja je završila mojom ostavkom. Moram reći da sam do sada surađivao s više gradonačelnika, od pok.Ante Novaka, preko Siniše Srzića, Marka Ožića Bebeka, Tonćija Bilića i Jure Brkana, no čak i kod onih koji nisu možda bili na istoj stranačkoj liniji poput mene (Buble je član SDP-a, op.a.), festival nije nikad dolazio u pitanje. Nije dolazio u pitanje jer je svima bilo jasno da se radi o festivalu čiji je organizator Grad – kaže Buble.

– I moram reći da me u mojih 70 godina zaista nitko nije ponizio poput gradonačelnika Paunovića – dodaje Buble.

Zanimalo nas je kako tumači situaciju koja je dovela do očitog gašenja festivala te je li točno da se aktualna vlast izjasnila oko kulturnih manifestacija kako su “ionako za dokone Makarane”.

– Rekao bih da se očito radi o nekakvoj paradigmi prosvjetljenja. Gradonačelnik kao da je došao da nas sve prosvijetli jer mi, valjda, nemamo pojma. Ne znam jesmo li mi Makarani građani drugog reda ako zbog nas ne treba organizirati kulturna događanja. A kao drugo, očito je da je sklon ukidanju. U ovoj prvoj godini mandata gradonačelnik je ukinuo pozornicu na Zelenki, o čijoj opravdanosti možemo diskutirati, međutim, činjenica je da ju je ukinuo. Ukinuo je Makarsko kulturno ljeto, ukinuo je pročelnička mjesta, ukinuo je Peškeru, ukinuo je festival klapa…, nabraja naš sugovornik dodajući kako se pita što je to stvoreno.

Na upit je li razočaran, veli kako jest razočaran postupkom gradonačelnika.

– Ovo bi bila 18.godina festivala, obilježavanje punoljetnosti. Složit ćete se da je malo nesvakidašnje raditi eutanaziju u ovim godinama. A posebno kada znate da se radi o najdugotrajnijoj gradskoj manifestaciji – odvraća Buble.

– A što se tiče posjećenosti samog festivala, i o tome bismo mogli govoriti. Festival bi u prosjeku gledalo 700-tinjak posjetitelja, što je neusporedivo više od posjećenosti na nedavnom WTA turniru za koji je Grad izdvojio astronomsku cifru. Na tribinama smo mogli vidjeti nekolicinu ljudi: zagrižene fanove tenisa, roditelje, i gdjekojeg posjetitelja koji je tamo bio po službenoj dužnosti – ogorčeno će Buble.

Ivona Ćirak

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.