3 min. čitanja

Kitovi ubojice potopili jedrilicu između Španjolske i Maroka

Kitovi ubojice potopili jedrilicu između Španjolske i Maroka
Foto:Pexels

GIBRALTAR - Jato orki jedrilicu je udaralo 45 minuta, a putnici i posada susret s kitovima ubojicama opisuju kao nasmiljeni napad iz dubina koji je naposlijetku i uništio brod.

Glavna meta kitovima je bila kobilica jedrilice koju su nesmiljeno napadali dok nije došlo do ozbiljnog oštećenja i prodora vode u brod pod imenom "Grazie Mamma". Scenarij koji nikome nije bio posebno ugodan odigrao se 31.listopada.

Putnici i posada evakuirani su na vrijeme i nitko nije ozlijeđen, no te sreće nije bio i spomenuti brod kojeg je napad orki toliko oštetio da je prilikom tegljenja potonuo pred marokanskom lukom Tanger Med.

Snimke orki koje ubijaju velike bijele psine uznemirile su i šokirale javnost
Već je nažalost poznata činjenica da orke ubijaju velike bijele morske psine. No, nedavno je, uz južnoafričke obale, došlo do misterioznih nestanaka bijelih psina. Znanstvenici u početku nisu znali što se točno događa, međutim, zaključili su da su ustvari morski psi pobjegli na istok, upravo kako bi…

Ovaj napad kitova ubojica nije izolirani slučaj. Izvještaji o njihovoj sklonosti ka napadima na brodove u ovom uskom području koje dijeli Europu i Afriku zaista su brojni. U posljednje tri godine tako je zabilježeno oko 500 susreta orki i raznih vrsta plovila. Potopljeno je najmanje tri broda, no do sada nije zabilježena ni jedna ljudska žrtva jer orke po svemu sudeći nemaju sklonost ka napadanju ljudi osim ako se ne osjećaju ugroženo.

No, orke su kao i sva morska bića zaista sve ugroženija, a to je vjerojatno i puno ozbiljniji problem od njihovih "napada" na brodice koji bi, tvrde stručnjaci, mogao biti rezultat čiste zaigranosti, ali i osvete jer orke imaju sposobnost kompleksnijih emocija. Klimatske promjene, zagađenje mora i promet koji postaje nesnosno gust ovim kitovima zaista "radi o glavi", pa sve češći i ponekad neugodni susreti nisu nikakva neobična pojava.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Orke napale i potopile poljsku jedrilicu kod Gibraltara
U neobičnom i dramatičnom incidentu, par orki napao je i potopio jedrilicu iz Gdynije u Poljskoj, u blizini obale Gibraltara. Jedrilica, imena Grazie Mamma, bila je izložena dugom 45-minutnom napadu ovih morskih sisavaca, koji su uzrokovali značajnu štetu na jedrilici i na kraju doveli do njenog pot…
Orke slomile kormilo na jedrilici - i ne prvi put!
Nedavno su u Gibraltarskom tjesnacu orke onesposobile jedrilicu tako što su joj slomile kormilo. Orke ovdje godinama napadaju pa se jedriličarima preporuča da se udalje kada ih vide. Posada jedrilice uputila je poziv u pomoć početkom tjedna u kojem je dojavila da su napadnuti od tri orke t…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.