1 min. čitanja

Kinezi uvode obaveznu karantenu za pomorce u trajanju od sedam tjedana

Kinezi uvode obaveznu karantenu za pomorce u trajanju od sedam tjedana
Foto: Wikimedia

Stroge kineske mjere suzbijanja širenja koronavirusa otežavaju smjene posade, pridonoseći kašnjenjima u pomorskom prijevozu, što bi moglo pogoršati krizu u opskrbnim lancima diljem svijeta.

Zemlja provodi politiku nulte tolerancije na Covid i nameće sve strože mjere suzbijanja širenja virusa u borbi s posljednjim valom epidemije, piše Business Insider, a prenosi Seafarertimes.

Primjerice, na ovogodišnju ‘Noć vještica’, 30.000 ljudi zatvoreno je u Shanghai Disneylandu nakon što je otkriven samo jedan slučaj zaraze koronavirusom. A u sjevernom gradu Shenyangu, putnici koji dolaze iz inozemstva prisiljeni su u karanteni provesti 56 dana, prenosi Pomorac.hr.

Samo prošli tjedan, u luci Ningbo testirano je više od 300.000 osoba, a cijeli distrikt Zhenhai je stavljen u dvotjednu karantenu, nakon što je zabilježeno 5 slučajeva zaraze koronavirusom, piše Splash247.

Kina nameće obveznu karantenu od sedam tjedana (50 dana!) za kineske pomorce koji se vraćaju iz inozemstva, izvijestio je Bloomberg. Karantene će se provoditi u za to predviđenim objektima i obično će troškove plaćati poslodavci, prema informacijama objavljenim na raznim web stranicama o pomorstvu u Kini.

Kina je također zabranila smjene posade stranim pomorcima. Čak i brodovi koji su odradili smjenu posade negdje drugdje morat će čekati prije ulaska u kineske luke, dodao je Bloomberg.

Većina pomoraca dolazi iz pet zemalja: Kine, Filipina, Indonezije, Rusije i Ukrajine. Međunarodna putovanja za pomorce u posljednje dvije godine postala su sve zahtjevnija zbog strogih kontrola na granicama.

Smjene posade za kineske pomorce postale su sve teže “zbog strožih zahtjeva kineske vlade o izolaciji pomoraca nakon iskrcaja i prije repatrijacije”, rekli su iz Global Maritime Foruma u nedavnom priopćenju za javnost.

Mnoge kompanije počele su preusmjeravati brodove kako bi zaobišli kineske restrikcije, što produžuje vrijeme isporuke tereta i stavlja dodatno opterećenje na već preopterećene opskrbne lance.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.