2 min. čitanja

Kinezi grade najveći kontejnerski brod na svijetu i to na nuklearni pogon!

Kinezi grade najveći kontejnerski brod na svijetu i to na nuklearni pogon!
Foto: Depositphotos / CSSC / Morski HR

Kinesko brodogradilište Jiangnan dizajniralo je najveći kontejnerski brod na svijetu, a osim što je najveći, novina je i njegov nuklearni pogon. Kontejneraš je predstavljen na sajmu Marintec China 2023 u Šangaju, koji je započeo 5. prosinca.

Kineska državna publikacija Global Times u izvješću navodi da je brodogradilište Jiangnan, koje je u vlasništvu China State Shipbuilding Corporation Limited, službeno predstavilo dizajn tipa broda za prijevoz kontejnera od 24000TEU na nuklearni pogon.

China State Shipbuilding Corporation Limited izjavila je da je novi kontejnerski brod revolucionarno postignuće brodogradilišta u razvoju brodova s gotovo nultom emisijom štetnih plinova.

Prema izvješću, ovo brodogradilište traži rješenja pogonskih sustava kako bi zadovoljilo zahtjeve očuvanja energije i smanjenja emisija koje proizlaze iz klimatskih promjena. 

Prvi nuklearni reaktor s rastaljenom soli na brodu nosivosti 24 tisuće kontejnera!

Ako se izgradi, svrstat će se među najveće svjetske oceanske kontejnerske brodove, koji primiti do nevjerojatnih 24.000 konvencionalnih kontejnera. To će ujedno biti i prvi nuklearni reaktor pogonjen rastaljenom soli.

Za razliku od nuklearnih reaktora na uranij na ratnim brodovima, ovaj novi reaktor vjerojatno će koristiti torij, radioaktivni metal koji je jeftin i široko dostupan u Kini. Štoviše, učinkovitost i sigurnost reaktora su povećani jer neće trebati puno vode za hlađenje.

Ranije ove godine objavljeno je da prvi reaktor torija u zemlji sada ima operativno odobrenje kineske uprave za nuklearnu sigurnost, što je veliki korak naprijed u potrazi ove nacije za najsuvremenijim nuklearnim tehnologijama.

Prema mišljenju stručnjaka koji rade na ovom istraživanju, ovi reaktori su dovoljno sićušni da se mogu koristiti za širok raspon primjena i mogu se rasporediti praktički bilo gdje, uključujući brodove. Zbog potencijalne vojne primjene tehnologije, većina istraživanja provedenih za projekt je tajna, a nije objavljeno mnogo materijala.

Brodogradilište Jiangnan sa sjedištem u Šangaju predstavilo je dizajn novog kontejnerskog broda, nazvanog KUN-24AP, na gradskoj izložbi Marintec China. Otkrivanje podrazumijeva da je Kina ima veliko povjerenje u ovu tehnologiju, koju je sada spremna predstaviti ostatku svijeta

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.