2 min. čitanja

Kibernetički napadi na brodove u pet godina porasli za 400-500%!

Kibernetički napadi na brodove u pet godina porasli za 400-500%!
Foto: Depositphotos

S napetostima u Crvenom moru, Perzijskom zaljevu, Južnoj kineskom moru i Crnom moru te nedavnom tragedijom prilikom udara broda u most u Baltimoreu, jednostavno je nemoguće zaobići pitanje kibernetičkih napada!

U današnje doba premrežene tehnologije koja na žalost određuje svaki detalj osobnog i pogotovo poslovnog života, pirati više nisu samo "neki tamo divljaci" koji s kalašnjikovima upadaju na brodove. To se svakako još uvijek događa i događat će se, no pirati mogu biti i kibernetički pirati.

Tako hakeri mogu "vidjeti" točno u kojem se kontejneru nalaze primjerice vrijedni dijamanti ili pošiljka s iPad-ima.

Srećom, piše magazin Computing, većina je motora još uvijek ipak "offline" stoga i otpornija na hakiranje i kibernetičke napade, no s razvojem sustava autonomnih brodova povećava se i ranjivost na ovakve hakerske "podvige".

Sustav AIS je izrazio ranjiv na napade

AIS iliti Automatic Identification Signals, tj. sustav identifikacije koji ovakvim brodovima omogućuje da između ostalog izbjegnu drugo plovilo na moru, zapravo predstavlja najveći problem jer sadrži sve vitalne informacije o brodu - poziciju, kurs, brzinu te ostale navigacijske detalje.

Ovaj je sustav dakle gotovo pa idealan za hakerska nedjela, jer se s GPS signalom nije suviše teško "poigrati", a posljedice mogu biti štetne. Vrlo štetne. Moguće je tako "promijeniti" lokaciju broda, zaobići razne trgovinske sankcije ili "uvaliti" neki brod u trgovinu sa zemljama kojima su sankcije nametnute...I ovo su samo neka od zlonamjernih djela na raspolaganju kibernetičkim napadačima.

Napadi mogu primjerice osujetiti akcije traženja i spašavanja i brodovi se mogu doslovno skrenuti s kursa, tj. "oteti" bez fizičke prisile. To se događa tako što napadači prvo blokiraju GPS signal, a onda potpuno preuzmu kontrolu nad navigacijskim sustavom i to s velikih daljina.

Kako se obraniti?

Netko će reći - ponovno koriste dobre stare karte - no, u ovo doba ubrzane modernizacije i automatizacije, je li ovo zbilja realan prijedlog?

Možda odgovor ipak leži u daljnjem napretku tehnologije. Nedavno je tako predstavljen sustav naprednog kvantnog navigacijskog sistema otpornog na kibernetičke napade. No, ovaj "izum" britanske kraljevske Mornarice i "Imperial Colleg-a" još je daleko od široke komercijalne upotrebe, tj. još je u ranoj razvojnoj fazi.

Bilo kakao bilo, pomorstvo je danas izrazito ugroženo kibernetičkim napadima, većina brodara niti ne pomišlja na plaćanje kibernetičke sigurnosti te stručnjaka za istu. Možda samo oni najveći imaju ponešto od ovog, ostali su još "na početku" i izrazito ranjivi na napade koji u svijetu kakav je postao mogu i bit će izrazito zlonamjerni i opasni. Po robu, ali još važnije po ljude.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.