4 min. čitanja

Riječki KBC prostorije za onkološke pacijente uredio kao dnevni boravak

Riječki KBC prostorije za onkološke pacijente uredio kao dnevni boravak
Foto: KBC Rijeka

RIJEKA - Onkološki pacijenti na Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka ubuduće će imati mnogo bolje uvjete za boravak. U središte pozornosti stavljen je pacijent - kvalitetno liječenje i ugodan boravak u bolnici.

U srijedu su u riječkom KBC-u predstavljeni novouređeni prostori predviđeni za dnevni boravak onkoloških pacijenata, članova njihovih obitelji i pratnje, ali i druge važne organizacijske mjere  poboljšanja u radu Klinike za radioterapiju i onkologiju.

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić podsjetio je tom prigodom kako je konkretan povod predstavljanju vidljiv na Klinici za radioterapiju i onkologiju - dvije sobe uređene kao ugodan, dnevni prostor za boravak pacijenata, ili druženje prilikom posjeta njihovih članova obitelji ili pratnje - samo primjer koji plastično oslikava provedbu strateškog opredjeljenja KBC-a Rijeka.

Foto: KBC Rijeka

Glavna odrednica dokumenta Strategija 2021.- 2025. KBC-a Rijeka stavlja pacijenta u središte i njegovo što kvalitetnije liječenje, i provodi se na svim razinama poslovanja, na svim radilištima, no ovaj primjer slikovito komunicira provedbu poslovne politike i napora koje ulažu ljudi u sustavu.

Izrazio je zadovoljstvo što su postignuća medicinske struke u rangu europskih klinika, ali i naglasio da pacijenti imaju i šire potrebe, u čemu im ovaj dnevni boravak može biti podrška u liječenju.

- Novi dnevni boravak nastao je u suradnji s donatorima, udrugama Nada i Srce za nju zahvaljujući kojima je uređen ovaj ugodan prostor s ciljem sveobuhvatne skrbi za bolesnike - zaključio je Ružić.

Foto: KBC Rijeka

Doc. dr. Ivana Mikolašević, v. d. predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju nazočne je podsjetila na reorganizaciju procesa rada s ciljem podizanja kvalitete liječenja za bolesnike te mjere koje su s tim ciljem uvedene otkako je prije 4 mjeseca stupila na mjesto v. d. predstojnice Klinike.

Ukratko, onkološki pacijenti više ne odlaze na druge lokacije ili radilišta na preglede kod specijalista, već specijalisti dolaze pacijentima kako bi obavili nužne pretrage ili preglede.

Prema informacijama kojima raspolaže doc. dr. Mikolašević uveden je kao prvi u RH koordinator/ica za onkološke bolesnike koji pacijentima organizira termine, pretrage i vodi računa o obavještavanju pacijenata, a za neke pacijente uvedena je i mogućnost primanja kemoterapije kod kuće pomoću elastomernih pumpi.

- Kroz dnevnu bolnicu prolazi svakoga dana 100 do 120 pacijenata na kemoterapiji i još njih 100 koji dolaze na zračenje tako da njima i hospitaliziranim pacijentima novi dnevni boravak značajno može ispuniti vrijeme koje provode na terapiji - istaknula je predstojnica klinike.

Foto: KBC Rijeka

Voditeljica dnevne bolnice dr. Jasna Marušić naglasila je i da su reorganizacijom rada ukinuta nepotrebna čekanja i gužve na terapije jer se svi pacijenti naručuju u fiksne termine, a pacijenti sada na jednom mjestu dobiju sve: od posjeta specijalista do svih potrebnih savjeta vezanih uz liječenje.

U svemu je krucijalan doprinos udruga i njihovih volontera, stoji na stranicama riječkog KBC-a.

Glavna sestra Klinike za radioterapiju i onkologiju Nevena Polić, mag. med. techn., na kraju se posebno zahvalila udrugama Srce za nju i Nada koje su volonterskim radom, ali i konkretnim donacijama uređivale prostor dnevnog boravka oplemenivši ga slikama vedrih motiva crno bijelih fotografija, zavjesama, lampama, knjigama, društvenim igrama te svježim voćem sokovima, smoothiejima i drugim predmetima kako bi ga učinile što ugodnijim.

Prostori dnevnog boravka opremljeni su velikim televizorima, foteljama, kaučima, stolovima za društvene igre, a tu je čajna kuhinja te priručna čitaonica.

Da je dnevni boravak pun pogodak, potvrdili i pacijenti Nikola Kirac i Branko Travaš koji su se za vrijeme konferencije za novinare zabavljali u susjednoj prostoriji igrajući karte.

Foto: KBC Rijeka

- Puno je bolje nego prije, sad se u ovom dnevnom boravku osjećamo kao kod kuće - rekao je Nikola Kirac uz zahvalu na ljubaznosti cijelom osoblju klinike.

Volonterski će članovi udruga i dalje nastaviti doprinositi u skladu sa svojim mogućnostima ukupnom poboljšanju zdravstvenog statusa bolesnika i time što će poklanjati i svoje vrijeme kako bi pacijentima u dnevnom boravku čitale knjige, pravile društvo ako žele igrati šah ili koju drugu igru ili naprosto zajednički gledali TV, za što će im omogućiti i šifre za praćenje specijaliziranih programa za filmove i TV serije.

Uprava KBC-a Rijeka zahvalila je svim donatorima i svim dionicima koji kontinuirano u partnerskom odnosu doprinose poboljšanju uvjeta liječenja onkoloških pacijenata, a među njima su i jedinice lokalne i regionalne samouprave, druge udruge te tvrtke i pojedinci.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Riječka Udruga ‘Srce za nju’ svakodnevno na liječenje preveze i do deset kronično oboljelih žena
Kako pomoći prijateljici - onkološkoj bolesnici koja nema za prijevoz u bolnicu? To je bio motiv osnivanja riječke Udruge Srce za nju pokrenute prije nepunih sedam mjeseci u Rijeci. Danas oni svakodnevno prevezu i do deset žena koje su oboljele od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti.…
Dovršena sportska dvorana Medicinske škole u Rijeci
Ovo je prva školska dvorana na području Rijeke izgrađena u proteklih nekoliko desetljeća, a prema najavama ravnatelja Medicinske škole bit će dostupna široj zajednici. Nova školska sportska dvorana Medicinske škole Rijeka u potpunosti je dovršena. Prema riječima resorne pročelnice Edite St…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.