2 min. čitanja

KAŠTELA DOBIVAJU DNEVNI BORAVAK NA OTVORENOM: Novi gradski prostor oplemenit će život Kaštelana

KAŠTELA DOBIVAJU DNEVNI BORAVAK NA OTVORENOM: Novi gradski prostor oplemenit će život Kaštelana
Foto: Grad Kaštela

KAŠTELA – Fascinantan trg s velikim amfiteatrom, parkom, ugostiteljskim objektima i spravama za vježbanje, a sve to s pogledom na srednjovjekovni Kaštilac – izgled je to novog gradskog trga i parka u Kaštel Gomilici kako ga je zamislio arhitekt Filip Tadin, koji je za Grad Kaštela izradio idejnu studiju obnove.

– Sretan sam i ponosan što je ova ideja ugledala svjetlo dana. Više od 12,5 tisuća metara kvadratnih obuhvatit će prostor uz samu obalu koji je nazvan „Novo brce“, a zapravo je riječ o novom gradskom trgu s velikim amfiteatrom za održavanje različitih manifestacija i Kaštilcem u pozadini kao idealnom kulisom, ali i s druge strane prostor u kojem će građani moći svakodnevno boraviti, družiti se, šetati i vježbati. U svakom slučaju, na putu smo stvaranja jedne prelijepe svakodnevnice za sve generacije – ističe ovom prilikom gradonačelnik Denis Ivanović.

Prostor koji je nastao nasipanjem mora u Kaštel Gomilici ima dvije glavne vrijednosti koje nadmašuju sve ostale – blizina mora i pogled na Kaštilac, kaštel nastao 1545. godine i jedina je kula u Kaštelima koja je sačuvana u svom izvornom odnosu prema moru. Simbol je ne samo Kaštela i Dalmacije, već nerijetko predstavlja i Hrvatsku kao kad je u Igri prijestolja prije nekoliko godina obišao cijeli svijet.

Površina budućeg prostora prostire se od rotora na istoku do početka jezgre na zapadu te od prostora bivšeg Kampa na sjeveru do plaže i lukobrana Marine Kaštela na jugu. Velika je pažnja posvećena odabiru jednostavnih materijala koji će prekriti velike površine poput drobljenog kamena, parkiralište i šetnica su asfaltirani, dok je betoniran tek centralni dio trga s tribinama i popratni sadržaji kao što su ugostiteljski objekti i sanitarni čvorovi.

Foto: Grad Kaštela

– Centralni prostor je oblikovno čist i jednostavan, a sve oko njega je gusto zazelenjeno kombinacijom zimzelenih i listopadnih vrsta. Na taj način će biti uvijek nešto zeleno, zimi će sunce prodirati u sve dijelove, a ljeti će, s vremenom, sve biti u dubokoj hladovini. Miješana šuma s kombinacijom postojećih lepezastih palmi, alepskih borova, koštela, maslina i dodanih četkastih palmi, čempresa, pinija, besplodnih murvi, lipa i platana bila bi posebno otporna na napade nametnika, kao što bi dala poseban karakter kroz sva godišnja doba – ističe autor projekta Filip Tadin.

Manje i veće grmlje u podnožju stabala stvara mikroambijente, tzv. „gradske sobe“, odnosno dijelove parka za sve dobne skupine. U tim „sobama“, kao i duž šetnice, smjestile bi se klupe, stolovi za kartanje, sprave za vježbanje, dječja igrališta, skate-park, česme za vodu i slično. U obalni dio se neće intervenirati, ali bi se dodali popratni sadržaji za plažu kao što su ležaljke, sanitarni čvorovi i prostori za presvlačenje.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.