2 min. čitanja

Kapetanova klupa zaokružila ciklus unikatnih mozaik-klupa u Ugljanu

Kapetanova klupa zaokružila ciklus unikatnih mozaik-klupa u Ugljanu
Foto: Udruga Mozaik - Ugljan

UGLJAN - Malo je projekata i akcija koji su u posljednjih osam godina naišli na sveopće prihvaćanje i uključivanje domaćeg stanovništva kao što je projekt “Svako misto svoju klupu ima”, koji su zajednički pokrenuli Turistička zamjednica mjesta Ugljan i Božica Kliman.

Još jednom se to potvrdilo i na otvaranju posljednje klupe u Fortošini, u uvali Lučica, u subotu navečer, kada je svečano “otkrivena” Kapetanova klupa, autorski rad gospođe Božice Kliman, koji je ponovno ujedinio ne samo stanovnike Fortošine, nego i drugih ugljanskih zaseoka, pišu Naši Školji.  

- Žao mi je što smo na ovu klupu tako dugo čekali, ali strpljenje se isplatilo jer je meni ovo najljepša klupa koju smo zajedno napravili, moja kćerka Nika, ja i svi slučajni prolaznici, turisti, vikendaši…. svi koji su nas obilazili, posjećivali, davali nam podršku na sve moguće načine. Korona nas je usporila u izradi klupa, posebno ove, ali ne i zaustavila i srce mi je puno kad vidim sve vas i pozitivne emocije koje je naš projekt “Svako misto svoju klupu ima” iznjedrio - kazala je na maloj svečanosti u Lučici gospođa Božica Kliman.

Tema Kapetanove klupe, kako ju je nazvala autorica, je morska, vezana uz ribarske kućice u Lučici prepoznatljive po šarenim vratima. S jedne strane prolaznike pozdravlja kapetan, s druge leptiri, a na prednjem dijelu, koji gleda na Iž, Ravu i Dugi otok, ispisano je ime mjesta –  Lučica.

📍Lučica, Ugljan Počeli smo i sa klupom u Lučici ⛵ #svakomistosvojuklupuima • • • #mosaic #mosaicbenches #mosaicart...

Posted by Udruga Mozaik - Ugljan on Tuesday, August 16, 2022

- Slušajući komentare, mislim da se ljudima ipak najviše sviđaju “leđa” klupe koja krase šarena vrata ribarskih kućica. To je i prvo što se uoči kad se prilazi Lučici i klupi i vjerojatno je i zbog toga najupečatljivije, dodala je gospođa Kliman te istaknula kako je u proteklih osam godina izradu svih 11 klupa u zaseocima Ugljana i dvije na Sestrunju i u Malom Lukoranu obilježilo zajedništvo, želja da svi sudjeluju i ostave barem mali trag, osobni pečat na klupi.

Kapetanovu klupu u Lučici svečano su otvorili autorica i načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji je naglasio kako projekt “Svako misto svoju klupu ima” ne završava u Lučici nego će se proširiti na ostala mjesta.

- Ljudi vole Boškine mozaik-klupe, na neki su način postale brand cijeloga otoka iako su vezane samo uz našu općinu. I zato projekt ide dalje, ovih dana ćemo odabrati mjesta za nove klupe u Preku, Poljani, Sutomišćici, Lukoranu… Zahvaljujem prije svega gospođi Kliman i njezinoj obitelji na entuzijazmu, volji i trudu, a potom i svima koji su na bilo koji način u proteklih osam godina bili uključeni u ovaj lijep projekt - rekao je Brižić, a gospođa Kliman se posebno zahvalila djelatnicima općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi koji su napravili kalupe i izlili betonske okvire klupa.

Uz riječi podrške i zahvale za svih 11 klupa, Ugljanci su gospođi Kliman zahvalili i posebnim darom – slikom, njezinim portretom koju je za tu prigodu izradila ugljansko-riječka umjetnica Brankica Rebac Goja.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.