4 min. čitanja

KAOS U ISTRI Investitori bagerima nasrnuli na privatne posjede, građani postavili barikade

KAOS U ISTRI Investitori bagerima nasrnuli na privatne posjede, građani postavili barikade
Foto: Tiramola / Sanja Bosnić

ALBERI/SAVUDRIJA - Gotovo čitav dan trajala je bespoštedna akcija zaštite privatnih posjeda u turističkom naselju Alberi u Savudrijskoj vali gdje se već mjesecima provodi projekt uzurpacije pomorskog dobra na stjenovitoj obali za gradnju gradske šetnice, u duljini od 500 metra te betonizaciju plaže u koncesiji novog turističkog resorta Petram.

Podsjećamo da je investitor u projekt šetnice-obalne ceste u iznosu 1,3 milijuna  eura Grad Umag, a u „uređenje“ plaže, tvrtka Čista voda projekt d.o.o., u vlasništvu srpskog poduzetnika Vojislava Gajića. Građevinski radovi se izvode paralelno s istim izvođačem radova, tvrtkom Koledić (Budinščina) i traju od rujna prošle godine, a trebali bi biti dovršeni do sredine srpnja. Prema razmjerima brutalnog drobljenja stjenjaka i uništavanja jedinstvenih vizura ovog istarskog krajobraza riječ je o trenutno najvećoj devastaciji jadranske obale, javlja portal Tiramola.

Najveći ekocid na Jadranu

Ubrzavanjem intenziteta radova na šetnici i plaži, investitori su danas, kako piše ovaj portal, samovlasno zašli u privatne posjede na tri lokacije ne bi li olakšali sebi privođenje kraju obaju investicija. Dramatični prizori spašavanja vlastitih nekretnina odvijali su se tijekom cijelog dana gdje su vlasnici potpomognuti aktivistima iz građanske inicijative Umag Savudrija te Lungomare (Pula), takozvanom samopomoću pokušali zaštiti vlastite parcele od invazije velikih moćnika - prodornih investitora koji su time pokazali da ne biraju sredstva kako bi ilegalnim prečacima ostvarili svoje ciljeve.

Bagerima na dijelove privatnih posjeda

Naime, specijalni kamioni-šleperi kanili su prevesti ogromne betonske blokove za postavljanje mosta na dijelu šetnice preko nalazišta stopa dinosaura  i time premostiti zaštićeni dio prirode ispod šetnice.

Vozeći specijalni teret poljskim putovima do obale, prva žrtva na tom putu bio im je jedan od starijih domicilnih stanovnika Marcelino Buršić (87), glasni  protivnik devastacije obale, privatizacije plaža i pogodovanja krupnom kapitalu, a sve na veliku štetu lokalnog stanovništva.

S obzirom da su kamioni trebali voziti uskim zemljanim putem kroz polja, izvođač radova tvrtka Koledić, raskrčila je bagerima Marcelinovu među. Srušila stablo i zelenu ogradu, između njegova polja i puta ne bi li proširili prolaz kamionskom konvoju. Marcelino je tada sa svojim unucima stao u žestoku zaštitu vlastita imanja prepriječivši traktorom i prikolicom nastavak rušilačkog pohoda bagera i grabeži njegove zemlje. Investitor nije pokazao ni trunku volje za pregovaranjem te postizanjem poštenog dogovora pa familija Buršić dežurala gotovo čitav dan uz svoje polje kako se bageri ne bi usudili ponoviti nasrtaj. Intervenirali su policijski službenici PP Umaga, a tek u poslijepodnevnim satima stigli su i Marcelinovi odvjetnici, no još nije poznato što je dogovoreno.

Automobilske barikade

Nešto podalje, gotovo istodobno, na  drugoj i trećoj lokaciji u Alberima, istoj parceli uz obalnu liniju, čestici k.č.br. 128/3 k.o. Savudrija, graničnoj uz pomorsko dobro, na kojem se izvode radovi šetnice teškom mehanizacijom, vlasnici parcele štitili su “goloruki” svoj dio posjeda, također od istih investitora koji od prošlog tjedana izvode samovlasno infrastrukturne radove i na dijelu te privatne parcele.

S pridruženim aktivistima, ali i odvjetnicima, naoružani tužbama, podigli su automobilske barikade na gradilištu šetnice. Zapriječili su svojim automobilima prolaz bagerima na dijelu svog uzurpiranog posjeda. Radovi su ubrzo stali, strojevi se utišali, ali je verbalni sukob bivao sve glasniji.

Između vodeće aktivistice, pravnice i punomoćnice oštećenih privatnih vlasnika Lidije Udovički, te Maje Bručić, projektantice šetnice i plaže. Tenzije su rasle, intervenirao je i policijski službenik. Uzaludno. S obzirom da je riječ o neriješenim imovinsko – vlasničkim odnosima naveo ih je na tužbu, s time da je Udovički podastrla dokumentaciju tvrdeći da je tužba za ometanje posjeda već pokrenuta. Večer se spuštala. Zavađene strane su se razišle. Radovi su stali.

Gradilište je ostalo u napetoj tišini blokirano privatnim automobilima, čamcem ali i bagerima. Naime, jedni i drugi su se našli u pat poziciji. Auti, prepriječivši put bagerima, a ovi su pak, gotovo prignječili privatna vozila. Očito će do sudskog rješenja, ostati status quo u Alberima. Vlasnici parcele dežuraju na terenu i čeka se sljedeći potez. No, kako sada stvari stoje, izgledno je da ni jedna od sukobljenih strana neće pokazati dobru volju za mirnim dogovorom.

Sanja Bosnić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.