1 min. čitanja

Ove godine čak 70 posto više požara raslinja nego lani

Ove godine čak 70 posto više požara raslinja nego lani
Foto: HVZ

ZAGREB - Krenula je nova vizualna kampanja Hrvatske vatrogasne zajednice na priobalju i kontinentu s ciljem podizanja svijesti o razornim posljedicama požara. Motiv izgorjelog stabla s billboarda i digitalnih površina trebao bi iznova skrenuti pažnju da je često samo iskra dovoljna za katastrofu.

Ukazuju to i podaci za prvih sedam mjeseci ove godine tijekom kojih su dugotrajna suša u kombinaciji s visokim temperaturama pretvorili cijelu Hrvatsku, ali prvenstveno obalu, u visoko rizično požarno područje. Naime, do kolovoza je u odnosu na prošlu godinu zabilježeno 46 posto više požara na otvorenom prostoru, od čega je samo požara raslinja bilo čak 70 posto više nego lani u istom periodu.

Trenutak nepažnje dovoljan za mrtvu prirodu

Iz HVZ podsjećaju da samo jedan nesmotreno bačeni opušak ili nedovoljno ugašeni roštilj prijeti kućama i iziskuje nadljudske napore vatrogasaca u spašavanju ljudi i imovine te da je trenutak nepažnje dovoljan da se živopisna mediteranska šuma pretvori u mrtvu prirodu.

-Prirodi su potrebne godine za obnovu stoga je i ova kampanja jedan od načina kako građanima skrenuti pozornost da je odgovornost na svima nama u smanjenju broja požara i šteta koje od njih nastaju. Spriječimo požare savjesnim ponašanjem, a u slučaju požara nazovite 193 ili 112 - poručuju iz HVZ.

Kampanju provode u suradnji s kreativnom agencijom I TO NIJE SVE!, a podržali su je i Go2Digital, Media Media oglasi, Ingrafika digital print te fotograf Marko Vukas.

V.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.