2 min. čitanja

KAMENE BITVE Zaboravljeni povijesni spomenici

KAMENE BITVE Zaboravljeni povijesni spomenici
Photo: Boris Kačan

ZADAR – Bitve. Sedam zaboravljenih kamenih ljepotica u sigurnim uvalama zadarske Brodarice, dokaz su pomorskog značaja Zadra u prohujalim stoljećima.

– Cijela Brodarica kao i cijeli dio Zadra koji je izvan Brodarice bio je dugo vremena nenaseljen zbog prodora vojske otomanskog carsstva koji je bio smješten u Vrani. Imate kartu iz doba Napoleona, a Brodarica je već tada imala funkciju, a to je jedino mjesto gdje su prstajale galije, brodovi, jedrenjaci, parobrodi, objašnjava za HRT dr. Želimir Maštrović, autor knjige “Zadarska Brodarica”.

Nije to bilo pristanište na obali, nego na moru, u uvali Dražanice Vele.

U sredini uvale i zato su bitve koje su sada tu jedan povijesni spomenik. Jedna povijesna tradicija, vrijednost Brodarice. One su i dio povijesti pomorstva Zadra, ističe Maštrović.

Pretpostavlja se,  kako su se kamena privezišta u moru počela graditi još u 14. stoljeću. U šesnaestom i kasnije dobivaju kamena opločanja kakva gledamo i danas.

– Dogodilo se da su galije i brodovi ušli u uvalu. Vezali su se lijevo, desno, naprijed, nazad i bili su na sredini uvale. Turci su došli s konjicom. Nakon dva metra mora nisu mogli dalje. Mogli su im mahati s brodova, a odatle su prebacivali teret na kraj kad se vidjelo da nema prašine, priča Maštrović.

Photo: Google Street View

– Nisu samo osvajači tijekom povijesti bili prijetnja našoj baštini. Neke bitve stradale su u savezničkom bombardiranju Zadra 43. i 44. godine prošloga stoljeća. Jednu je novovjekovni pohlepnik pokušao ukrasti. Završila je u Novalji tamo u jednoj vrtači pa ju je onda zapovjednik 9. Domobranske pukovnije Ante Telesmaić Did prenio i sad je tu ukopao da bar stoji uspravno, dodaje.

A ta je neuspjela krađa potaknula doktora Maštovića i druge stanovnike Brodarice da se zauzmu za ponovno postavljanje kamene kolone na takozvanom otočiću Galeb – jer neoznačeno kameno postolje, maritimni je problem.

Petnaest godina, najmanje, trude se zaljubljenici u Brodaricu da se njihov simbol – bitve – zaštite i predstave kao povijesni, pomorski i turistički spomenici. Do danas ništa, osim nedavno objavljene monografije o zadarskoj Brodarici i jasno istaknute – bitve –  kao metafore pomorske tradicije u njenim uvalama.

One ne samo da su slike jednog vremena, vi vidite u jednom gradu po tim kolonama i bitvama koliko i na koji način se brodska veza odvijala iz tog dijela grada i područja, kaže dr. Tado Oršolić, ravnatelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

Morske su to građevine koje i danas imaju svoju funkciju, jer na one sačuvane i dalje se vezuju brodovi, ali i ljudi.

Bitve brodarice zaslužile su biti ucrtane u karte turističkih atrakcija Zadra i – što je još važnije, sačuvati ih od soli, valova i udara mora.

Žana Morović Rudić, HRT

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.