2 min. čitanja

Kako ublažiti utjecaj podvodne buke?

Kako ublažiti utjecaj podvodne buke?
Foto: Pixabay / Morski HR / Ilustracija

Podvodna buka koju uzrokuju različite ljudske aktivnosti predstavlja ozbiljnu prijetnju životu u moru.

Posebno značajan utjecaj mogu imati novi planovi različitih industrija, posebice naftne i plinske, koji imaju za cilj istraživanje i moguću buduću ekstrakciju ugljikovodika u Jadranskom, Jonskom i Levantskom području. Ponavljajuća i dugotrajna seizmička istraživanja, bušenje dna, zabijanje stupova, gradnja itd. koji generiraju zvuk jačine i preko 260 decibela predstavljaju ozbiljan rizik za brojne morske vrste uključujući ribe, morske kornjače, sredozemnu medvjedicu, kitove i dupine. Učinci na morske organizme mogu biti od uznemiravanja i prekrivanja (maskiranja) zvuka koji koriste u komunikaciji do kratko- i dugotrajnih ozljeda sluha, fizičkih ozljeda i smrti.

S ciljem sprječavanja nekih od navedenih negativnih učinaka buke u morskom okolišu i utvrđivanja mogućih mjera ublažavanja 62 sudionika iz 17 zemalja sudjelovalo je u radu “ Radionice o ublažavanju utjecaja podvodne buke na biološku raznolikost mora s posebnim osvrtom na seizmička istraživanja u jugoistočnim europskim vodama Sredozemlja koja je održana 22. i 23. studenog 2017. u Splitu. Sudionici su uključivali predstavnike nacionalnih upravnih tijela, GU za okoliš EK, međunarodnih sporazuma, znanstvenih i organizacija civilnog društva i raznih interesnih skupina.

Photo: Youtube/Screenshot

Predstavnici Instituta Plavi svijet su kao regionalni stručnjaci  u istraživanju i zaštiti mora pozvani da održe nekoliko predavanja sudionicima radionice.

Kao stručnjakinja za bioakustiku, dr. Nikolina Rako Gospić, direktorica programa znanosti IPS, održala je predavanje “Učinci antropogene buke na morsku faunu s posebnim naglaskom na seizmička istraživanja” kojim je između ostalog sudionike upoznala s učincima različitih frekvencija i intenziteta zvuka na morske organizme.

Dr. Draško Holcer, predsjednik IPS održao je predavanje “Raznolikost faune kitova i dupina u jugoistočnom dijelu europskog Sredozemlja” kojim je prezentirao razne informacije o biologiji i rasprostranjenosti različitih vrsta koje naseljavaju jugoistočni dio europskog dijela Sredozemlja. Drugog dana radionice  dr. Rako Gospić predsjedala je radnom grupom “Osjetljive vrste i kritična staništa: osvrt na vruće točke buke i rasprostranjenosti vrsta u kontekstu planiranih seizmičkih aktivnosti”. Radna grupa je pripremila više preporuka za dionike zaštite morskog okoliša s ciljem osiguranja zaštite osjetljivih vrsta i njihovih kritičnih staništa. Dr. Peter Mackelworth, direktor programa zaštite i stručnjak za ljudsku dimenziju u zaštiti prirode sudjelovao je u radu radne grupe “Društveno-ekonomski utjecaji: mogući sukob između aktivnosti istraživanja ugljikovodika i drugih sektora uključujući turizam, ribarstvo i dr.”

Plavi svijet

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.