5 min. čitanja

Kako su moćni poduzetnici ekspresno dobili dozvole za gradnju tik uz more u Brelima?

Kako su moćni poduzetnici ekspresno dobili dozvole za gradnju tik uz more u Brelima?
Foto: N1/ pavaovujnovac.com

BRELA - Pavao Vujnovac najmoćniji poduzetnik Hrvatske, kako ga titulira N1, i Josip Jurčević, njegov kompanjon u nekretninskom biznisu, grade vilu u čarobnoj uvali u Brelima, a usput grade i na pomorskom dobru potporne zidove, za što su dobili potrebne dozvole u svega nekoliko mjeseci, zahvaljujući iznimnoj susretljivosti u cijeloj vertikali državne uprave, od Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture, do Općine Brela, koja je zbog njih čak mijenjala Plan upravljanja pomorskim dobrom.

Pavao Vujnovac je danas nesumnjivo najjači i najmoćniji poduzetnik u Hrvatskoj, startao je s uvozom Gazpromovog plina, postao jedan od ključnih igrača u hrvatskoj energetici, a onda se proširio i na niz drugih gospodarskih područja, od trgovine do prometa, a Josip Jurčević je njegov glavni partner u nekretninskom biznisu, koji je u kratkom vremenu prošao put od visokorangiranog dužnosnika SOA-e do pravog nekretninskog mogula.

Obojica su se, kao partneri u tvrtki Adria Grupa Baško Polje – nedaleko od Brela – našli pod lupom javnosti zbog načina na koji su vrlo povoljno preuzeli tvrtku Club Adriatic i golemo zemljište u Baškom Polju, što je prilično blizu Brela, a Josip Jurčević je preko vlastitih tvrtki, vlasnik nekoliko hotela i kompleksa vila u Baškoj Vodi. Ovaj zahvat na obali u srcu Brela svakako znači da se njihov nekretninski biznis iz Baške Vode širi i na druge lokacije.

No, sumnje da se gradi „nelegalno“ – bile su neosnovane. Ostaje međutim otkriće da se u procesu zaposjedanja fascinantno lijepog komada uvale u Brelima sustav neobično brzo otvarao i nudio podršku investitorima i pitanje bi li neki drugi investitori uspjeli ishoditi sve te potvrde i ugovoriti poslove brzinom kojom su to uspjeli Jurčević i Vujnovac. A ostaje i pitanje: je li dobro omogućavati da se tako lako gradi i na pomorskom dobru?

Novinarski očevid na gradilištu pokazao je da gradnja napreduje iznimno brzo i uspješno, a da je kombinacija čestice koja ulazi u pomorsko dobro i čestice na kojoj se gradi privatna vila mogla nekom drugom investitoru možda biti nesavladiva prepreka. No, ovdje je došlo do neobično efikasnog javno-privatnog zagrljaja.

Foto: N1 

Privatne vile osigurane gradnjom zidova na pomorskom dobru

Danas sa strane šetnice više nema table o izgradnji potpornih zidova, ali tijekom zime je bila istaknuta, a tu su bila i imena investitora: Vujnovac i Jurčević. Radovi definitivno nisu završeni, zidovi su dignuti, a upravo to je najveći ključ uspjeha investitora, taj spoj sređivanja potpornih zidova „ispod“ i privatne gradnje iznad. Nema sumnje da je činjenica da je ispod građevinske parcele dio brda koji se proteže na pomorskom dobru i koje se možda moglo urušavati utjecala na cijenu kod kupnje građevinske parcele, ali onda je investitor uspio otkloniti taj problem tako da je proklizao kroz inače nepredvidljivu državnu administraciju brzinom munje. Te će vile kada jednom budu izgrađene, ovako podbočene sa strane pomorskog dobra, nesumnjivo imati značajno veću cijenu ili vrijednost.

Iz Općine Brela, koju vodi mladi načelnik iz redova HDZ-a, Stipe Ursić, na novinarski upit je odgovoreno da za sve građevine za koje pitamo „postoje pravomoćne građevinske dozvole izdane od Upravnog odjela za prostorno uređenje ispostava Makarska, a na česticama pomorskog dobra investitor gradi potporne zidove sukladno pravilniku o jednostavnim građevinama.“ Pojašnjeno je još da za potporne zidove investitor ima „ovlaštenje za izvođenje radova na pomorskom dobru, sukladno mišljenjima Ministarstva mora prometa i infrastrukture, Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva i Građevinske inspekcije.“

Sve po zakonu i propisima – koji su se brzinski prilagodili

Na pitanje Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture o gradnji na spomenutim česticama, i jesu li imali ikakvu prijavu o toj gradnji, odnosno – je li inspektorat nadležan za pomorsko dobro utvrdio ikakve nepravilnosti, stigao je odgovor. Kažu da nisu zaprimili nikakvu prijavu u nadležnoj lučkoj kapetaniji, no da su nakon upita „inspektori obavili provjere, te dobili informaciju „kako se radi o gradnji kaskadnih zidova, za što postoje glavni projekti po kojima su se radovi izvodili, a u skladu i sa Planom upravljanja pomorskim dobrom Općine Brela i ugovorom između investitora i općine Brela o radovima sanacije na pomorskom dobru u ime Općine.“

Nakon što su iz Ministarstva naveli da je investitor sklopio ugovor o radovima sanacije na pomorskom dobru u ime općine Brela, sve skupa je zazvučalo malo drugačije od onog što su najprije rekli iz Općine, pa je otišao i drugi upit Općini. Znači li to da je Općina prvo zapazila probleme na pomorskom dobru i angažirala za sanaciju Josipa Jurčevića i Pavla Vujnovca, ili su oni planirali graditi privatnu vilu, pa su se obratili Općini da im se omogući „sređivanje“ podrške za privatnu nekretninu?

Iz Općine stiže precizan hodogram i dokument, iz čega proizlazi da je sve ipak krenulo s razine Ministarstva mora i da se sve doista odvijalo super brzo za hrvatske standarde rješavanja problema s javnom upravom. Općini Brela se u srpnju 2022. godine obratila se Nina Perko – ravnateljica Uprave pomorstva, Ministarstva mora prometa i infrastrukture „s molbom da se razmotri zahtjev Pere Vukovića za izgradnju potpornih zidova na pomorskom dobru sukladno prostornom planu Općine Brela.“ Pero Vuković je profesor arhitekture i vlasnik tvrtke ARHIV arhitektura i urbanizam d.o.o. , već poznat u hrvatskoj javnosti kao predstavnik arhitektonske struke koji je spreman izaći u susret investitorima bez obzira na širu sliku (projektirao je, primjerice, hotel koji je zauvijek promijenio vizuru Crikvenice), a sudeći prema tablama na gradilištima u Brelima, sada su ga angažirali Jurčević i Vujnovac.

Foto: N1

Sve izgleda kao da investitori čine uslugu općini

„Investicija izgradnje potpornih zidova u cijelosti ide u Korist Općine Brela jer su se na tom dijelu neprestano događali odroni i postojala je velika opasnost za pješake koji su se kretali šetnicom. Radovi se izvode po arhitektonskom projektu ARHIV arhitektura i urbanizam d.o.o. iz Zagreba“, zaključili su odgovor iz Općine Brela.

Ukratko, Odluka zvuči kao da investitori čine veliku uslugu Brelima, no ostaje nezabilježeno da je zahvat zapravo bio presudan za njihov privatni projekt iznad šetnice, da mu je značajno podigao vrijednost..

A veličina i monumentalnost objekta iznad zidina jasno će pokazati koji je bio konačan cilj i kako se samouvjereno ušlo u projekt. Po svemu sudeći, Jurčević i Vujnovac su već u trenutku kupnje parcele bili uvjereni da će je oni uspjeti oploditi i ojačati uz veliku pomoć svih potrebnih državnih službi, zaključuje N1.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.