2 min. čitanja

Kako su inćuni u Jadranu postali duplo veći od srdela?

Kako su inćuni u Jadranu postali duplo veći od srdela?
Foto: Splitska peškarija

SPLIT - Sa splitske peškarije, odakle ćemo često pronaći i poneku zanimljivost, danas stiže i jedna zagonetka. Inćuni i srdele, koje ribari love istim ribolovnim alatom, nekad su bile u drugačijim omjerima veličina, nego li je to slučaj danas. Zašto je tome tako?

Već desetak godina (ako ne i više) pričamo o nedoraslim srdelama i kako je prekomjeran izlov sitne plave ribe razlog zbog kojeg je sitna... Što je naravno točno, iako je moje osobno mišljenje da je to samo 20% problema...

ALI postavlja se pitanje... Kako je moguće da u isto vrijeme dok srdela ne može narast, inćun ipak može iako je izlov na inćuna još veći nego na srdelu?

Ulov prikazan na slici je ulovljen jutros, te je isti brod ulovio i srdelu i inćuna... Također valja napomenuti da je ovakav omjer u kojem je inćun dupli veći od srdela sve češće normalna pojava a ne rijetkost... - poručuju sa splitske peškarije.

Da je to tako, pokazuju fotografije, ali i vaga. U kilogramu inćuna, danas ćete pronaći 29 primjeraka, dok će se čak 49 srdela morati staviti u vrećicu od istog tog kilograma!

Ovo zanimljivo pitanje poslali smo i Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a odgovor smo objavili u tekstu niže.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Znanstvenica nam objasnila zašto su srdele manje od inćuna u Jadranu - Odgovor bi trebao sve zabrinuti!
Usporedba neobično i gotovo dvostruko manjih srdela od inćuna na splitskoj peškariji jučer pobudila je velik interes kod javnosti. Odgovor na pitanje kako i zašto je do došlo do toga da prirodno veća srdela, sada bude puno manja od svog srodnika inćuna, potražili smo u Institutu za oceanografiju u S…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.