4 min. čitanja

Slovenac devastirao pomorsko dobro na otoku Lošinju: "U toj uvali bio je izvor pitke vode"

Slovenac devastirao pomorsko dobro na otoku Lošinju: "U toj uvali bio je izvor pitke vode"
Foto: Čitatelj

MALI LOŠINJ - Već dvije godine Lošinjani pokušavaju privoliti institucije da sankcioniraju postupanje jednog slovenskog državljana prema pomorskom dobru u uvali Studenac kod naselja Sveti Jakov na otoku Lošinju.

Prošle godine, negdje u Ožujku, pojedini žitelji mjesta Sv. Jakov na Otoku Lošinju, došli su do koordinatora Inicijative za legalnost Lošinj, s pitanjem je li vidio što je napravio u toj uvali.

Uvala Studenac prije devastacije - Foto: Google Street View / Screenshot

Rekao je: "Radim plažu i sad će biti ljepše!"

- Rekao sam da nisam i da ću otići pogledati. No, kad sam otišao dolje i vidio obuhvat devastacije, ostao sam zaprepašen. Odmah sam otišao do ljudi koji su me o tome obavijestili i pitao ih što su poduzeli? Rekli su da su poslali anonimnu prijavu Lučkoj kapetaniji Rijeka, Inspekcijskim službama, no da ih nitko povratno nije kontaktirao. Pitao sam znaju li tko je to napravio i dobio sam informaciju da su tri osobe, žitelji Sv. Jakova, došle u Uvalu Studenac kad su se radovi događali i kontaktirali Slovenca koji ima kuću u uvali i pitali ga što to radi? On je rekao da radi plažu i da će sada biti ljepše. Žitelji su ga pitali zašto to radi i tko mu je to odobrio te bi li to radio u Sloveniji? Rekao je da u Sloveniji ne bi - prepričava nam Petar Banić iz ove Inicijative.

Banić kaže i da je njegova Inicijativa prihvatila ulogu zastupanja prijavitelja u komunikaciji s nadležnima, pošto bi željeli ostati anonimni. Prijavili su sve, kaže, nadležnim službama, a nakon što je nadležna Inspektorica pomorskog dobra pitala "postoji li osoba koja je spremna potvrditi i definirati devastatore", i ta osoba je kontaktirana, no nakon toga se nije dogodilo NIŠTA.

Foto: Uređena zemlja / Screenshot

Inspektori prihvatili izjavu devastatora da je "čistio obalu" bagerom i kamionom?

- Dakle, postalo je jasno da oni po tome ne žele postupati. Te smo poslali dva dopisa. Jedan na Saborski odbor za Prostorno uređene i Graditeljstvo te na Saborski odbor za Pomorstvo. I onda se dogodilo da me je jedan dan nazvala nadležna Inspektorica i rekla mi je da sam zbilja uporan, da ju zovu sa svih strana te da će sad morati riješiti predmet. Stvarno?

I riješila ga je na način da je zaključila, kako nemaju neposrednog svjedoka te ne mogu utvrditi da tko je devastaciju izvršio. Prihvatili su izjavu slovenskog devastatora da su oni samo čistili obalu. Naravno bagerom i kamionom?!- pita se Banić.

- Ubrzo se javio još jedan svjedok, pa je Ministarstvo odredilo termin za suočavanje devastatora i svjedoka u protorijama Lučke kapetanije u Malom Lošinju. Suočavanje se i dogodilo, nas iz Inicijative kao prijaviteje, nitko nije zvao. Svjedok je rekao u lice devastatoru da šta pričaš kad si mi u lice rekao da radiš plažu, da će sad biti bolje i da si ti investitor zahvata. Devastator se branio na način da je rekao da je on platio rad bagera i odvoz kamionima mulja iz uvale, ali da je on tu večer išao u Sloveniju i da ne zna tko je na pripremljenu površinu nasuo tone i tone kamenog agregata različite granulacije.

Dio zapisnika iz ispitivanja svjedoka u Lučkoj ispostavi sigurnosti plovidbe Mali Lošinj

Na takav njegov postupak, naime svjesno laganje stranog državljana Institucijama RH, mi iz Inicijative smo odreagirali na način da smo prijavili njegovu kuću i sve izbetonirane površine oko nje a koje se sve nalaze na Pomorskom dobru u vlasništvu ili Grada ili RH. I za sad se dogodilo NIŠTA - kaže Banić.

Na dnu uvale izvor pitke vode

- Kako sad to sve skupa izgleda možete vidjeti na fotografijama u prilogu. Naime, more je napravilo svoje i odnijelo sipinu sitne granulacije te je ostao grubi i veliki kamen.

Žitelji Sv. Jakova su suglasni u jednom: naime, to do sad nisam napisao a važno je. U dnu uvalu, u autohtonom mediteranskom mandraču, koji je danas nasipan kamenjem nalazio se jedan eko sustav uz izvor pitke vode. Izvor pitke vode u uvali!

U stara vremena žitelji su tu vodu nosili za kućne potrebe. Maknut ja jedan eko sustav trske kao najboljeg pročisćivača morske vode, obitelji žaba i kornjača, šarm mediteranskog ugođaja! Zašto? Jer je jedan bahati Slovenac odlučio da mu smeta pjev žaba i taj neuredan šaš! To što to nije njegovo, što je to javno dobro RH i što je to u konačnici Kazneno djelo! - zaključuje Petar Banić iz Inicijative za legalnost Lošinj.

Jesu li institucije u međuvremenu reagirale i na koji način, upit smo poslali Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Odgovor ćemo objaviti, čim ga dobijemo.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.