Kako povećati površinu zaštićenih morskih područja na 30 posto u manje od deset godina?

SVIJET - Pitanjem povećanja površine zaštićenih morskih područja ovoga se vikenda bavi globalni forum u Kanadi koji ima za cilj očuvanje morskih ekosustava.

Zaštita 30 posto oceana doista je velik izazov za planet i čovječanstvo. Morskim ekosustavima prijete prekomjerni izlov ribe, zagađenje i klimatske promjene.

Zaštita međunarodnih voda, koje pokrivaju gotovo polovicu planeta, ključna je za zdravlje cijelog oceana i njegovu bioraznolikost i za ograničenje globalnog zagrijavanja.

Na tragu povijesnog dogovora o bioraznolikosti potpisanog na konferenciji COP15 u Montrealu potkraj prošle godine, gotovo 3.000 dužnosnika, znanstvenika, nevladinih organizacija i organizacija domorodačkog stanovništva okupilo se u Vancouveru na petom Međunarodnom kongresu za zaštićena morska područja (IMPAC5) koji je otvoren u petak i traje do 9. veljače.

Znanstvenici ističu da je skup ključan za uspostavu okvira za postizanje cilja zaštite 30 posto kopna i oceana do 2030. godine dogovorenog na COP15. To je ogroman korak za zaštitu oceana jer predviđa zaštitu tri puta veće površine u cilju očuvanja osjetljivih ekosustava i ugroženih vrsta.

Oceani prekrivaju tri četvrtine Zemljine površine i dom su četvrtine poznatih vrsta te apsorbiraju 30 posto emisija CO2 izazvanih ljudskom aktivnošću.

Samit, koji se obično održava svake četiri godine, zbog pandemije covida-19 ove se godine održava sa zakašnjenjem od dvije godine.

- Moramo preispitati naše politike, gospodarstva, prioritete i procese na načine koji odražavaju važnu ulogu koju priroda ima u našem zdravlju, jednakosti, dobrobiti i gospodarskoj održivosti - istaknuto je od strane Kanade, organizatora skupa.

- COP15 obilježio je povijesnu prekretnicu u zaštiti prirode.. ali pritisak je sada ne samo na tome da se ostvari numerički cilj, već da se to učini pravilno, da su naša zaštićena morska područja na pravim lokacijama i da se njima dobro upravlja - rekao je Pepe Clarke iz organizacije World Wide Fund For Nature (WWF) za AFP.

Otporniji na klimatske promjene

Znanstvenici su identificirali područja bogata bioraznolikšću koja su jako ranjiva i zahtijevaju hitnu zaštitu, prenosi N1.

Sada treba razgovarati o uspostavi globalne mreže, ekološki reprezentativne i koja primjereno štiti cijeli niz tipova ekosustava, rekao je Clarke. Posebice zato što će oceani koji budu zaštićeni i kojima se bude upravljalo na održiviji način biti otporniji na klimatske promjene.

No ako svijet i ostvari ambiciozan cilj zaštite 30 posto oceana do 2023. visoko-kvalitetnim (zaštićenim morskim područjima), ciljevi okvira ne mogu se u cijelosti ispuniti bez odgovarajućeg upravljanja preostalih 70 posto oceana, istaknula je neprofitna organizacija Pew Charitable Trusts.

Po mišljenju Siana Owena, direktora Koalicije za očuvanje dubokog mora (DSCC), ključno je brzo i nedvosmisleno odbaciti i postojeće i industrije u nastajanju koje ugrožavaju naš duboki ocean i da održivo upravljamo preostalih 70 posto.

Države članice UN-a sastat će se ponovno potkraj veljače kako bi pokušale dogovoriti sporazum za zaštitu otvorenog mora i to bi u načelu trebala biti posljednja sjednica.

- Vlade moraju ograničiti aktivnosti koje uništavaju i remete vitalne ekosustave koji podržavaju život na Zemlji - zaključio je DSCC.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Analize upozoravaju na nikad toplija mora i oceane u 2022. godini
Prošle su godine svjetska mora i oceani bili najtopliji ikad zabilježeni, pokazujući duboke i sveprisutne promjene koje su emisije štetnih plinova u atmosferi uzrokovane ljudskim djelovanjem učinile klimi planeta. Više od 90% viška topline zarobljene emisijama stakleničkih plinova apsorbira se u oc…
Svjetska organizacija za održivost nudi rješenje za borbu protiv onečišćenja oceana plastikom
Prema posljednjem izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), globalni plastični otpad trebao bi se gotovo utrostručiti do 2060. Od 2000. godine plastični otpad se više nego udvostručio na 353 milijuna metričkih tona i manje od 10% plastike koji se koristi u cijelom svijetu se recik…