2 min. čitanja

Kako koćari sudjeluju u čišćenju morskog dna od otpada?

Kako koćari sudjeluju u čišćenju morskog dna od otpada?
Foto: Screenshot / HTR

Kako bi očistili morsko dno, neki koćari aktivno sudjeluju u ekološkim akcijama. Na palubama uz ribu sortiraju otpad i odvoze ga u luke da bi ga odložili u odgovarajući spremnik.

Svi već znamo da se ribarima u mreže umjesto ribe nerijetko zaplete otpad. U pridnenoj povlačnoj mreži, koći ribara s Paga, svake godine sve je više otpada što mu često otežava ribolov.

- Problem je u tome što ga nemamo gdje zbrinuti. Nekakve količine, možda nekakvih 10-ak kila dnevno je raznih vrsta plastike, od tvrde plastike do najlona. Zna biti i nekakvih limenih posuda - kazao je za HRT Marijan Maržić, ribar iz Paga.

Većina otpada u Jadranu prekograničnog je porijekla, a prevladava mikroplastika. Gotovo 70 posto završava na dnu, dok ostatak pluta ili dospijeva na plaže. No čišćem okolišu koćari mogu pridonijeti.

Foto: Screenshot / HTR

- U njihovim se mrežama nađe otpad koji se nalazi na morskom dnu. Oni ga sakupe u vreće i kao takvoga ga donesu na morsku obalu. Mi s koćarima već imamo dugogodišnju izvanrednu suradnju, tako da smo došli do zaključka da jedan koćarski brod može izvući van između 3 do 5 tona takvog otpada - kaže Pero Tutman iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Inicijativa se u Hrvatskoj primjenjuje 10-ak godina, s dvije ribarske zadruge i 30-ak kočarica. Dovoženje takvog pasivno ulovljenog otpada propisano je i na razini Europske unije.

- Problemi su na koji način taj otpad, kada se doveze na iskrcajno mjesto, staviti u lučke uređaje i tko će podmiriti troškove zbrinjavanja i prijevoza, odnosno preuzimanja tako dostavljenog otpada na iskrcajna mjesta - ističe Valentina Andrić iz Ministarstva poljoprivrede i voditeljica Službe za savjetodavnu podršku u ribarstvu.

Upravo su o tome za okruglim stolom pod nazivom KRMA u Zadru raspravljali svi uključeni u navedenu problematiku.

- Mi želimo napraviti sustav od Istre do Dubrovnika, tako da svaki ribar koji obavlja ribolov pridnenom povlačnom mrežom može taj otpad nesmetano ostaviti u lučkom području, a zatim da Lučka uprava može također nesmetano zbrinuti taj otpad - izjavio je Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Otpad u moru, čija je to briga?
Protokol za čišćenje otpada iz mora postoji, no treba ga unaprijediti i sistematizirati. Uz to treba raditi na edukaciji, dizanju svijesti o ovim temama i naravno, organizirati akcije čišćenja podmorja, zaključeno je na nedavnom okruglom stolu. U četvrtak, 9. veljače 2023. u Gradskoj vijeć…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.