1 min. čitanja

Kakav motor pokreće diva koji je tjedan dana blokirao Sueski kanal?

Kakav motor pokreće diva koji je tjedan dana blokirao Sueski kanal?
Foto: MAN

Šest dana trajala je drama s brodom kontejnerskim brodom Ever Given, koji se nasukao u Sueskom kanalu. Prepriječeni orijaš na najprometnijoj morskoj cesti na svijetu pokazao je koliko je svjetsko gospodarstvo ovisno o tom putu ukradenom od pustinje.

Impresivni Ever Given dugo se opirao, ali uspjeli su ga maknuti. Brod je dugačak gotovo 400 metara, a može prevoziti čak 20.124 kontejnera dugih 6.1 metar.

Foto: Sueski kanal / Facebook

Jedan je od najvećih brodova tog tipa. Sve to treba i pokretati, a o tome se brine ogromni 11-cilindrični Mitsui–MAN B&W 11G95ME-C9 dizelski motor s jedanaest cilindara u liniji, piše HAK Revija.

Motor razvija 79.500 KS pri 79 okretaja u minuti i omogućuje brodu brzinu od 22 Čv. Promjer jednog klipa je 95 centimetara, a cijeli je motor visok kao višekatnica te je teži od 2000 tona. Tu je i osam dizelskih generatora, a za manevar u lukama, Ever Given koristi i dva bow thruster motora s 3400 KS.

Najveći i najsnažniji motor iz portfelja MAN Diesel & Turbo ikad dizajniran i izrađen, pušten je u pogon 2016. godine, a izradio ga je Doosan Engine u Koreji, piše Marine Insight.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.