2 min. čitanja

KADULJA Jedan od najpopularnijih pučkih biljnih lijekova

KADULJA Jedan od najpopularnijih pučkih biljnih lijekova
Foto: Unsplash

Tradicionalnog naziva žalfija, kadulja je jedan od najpopularnijih biljnih narodnih lijekova. Najčešći oblik korištenja je u obliku čaja, bilo za oralnu uporabu ili lokalno djelovanje u usnoj šupljini.

To je višegodišnja biljka lijepih srebrnkastih listova s plavim ili ljubičastim cvjetovima koja cvjeta od svibnja do srpnja. Ima drvenastu stabljiku i jaki korijen koji naraste do 50-100 centimetara.

Uspijeva na području Sredozemlja, a kao samonikla biljka posebno se pojavljuje na kamenitom tlu Dalmacije. Tradicionalnog naziva žalfija, kadulja je u našem puku jedan od najpopularnijih biljnih lijekova.

Najčešći i najpoznatiji oblik korištenja je u obliku čaja, bilo za oralnu uporabu ili lokalno djelovanje u usnoj šupljini. Čaj od lista kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.

Kadulja je već gotovo 4000 godina na glasu kao biljka koja liječi mnoge bolesti.

Za kraj još nekoliko zanimljivosti - Egipćani su ju koristili za mumificiranje i balzamiranje, stari Rimljani su pak imali poseban obred njezinog branja. Drevni narodi koristili su je i kod vjerskih obreda za pročišćavanje svojih domova kađenjem.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Lovorov list koristi se kao začin, ali i lijek
Osim kao začin, lovor je popularan i zbog svojih ljekovitih i dekorativnih svojstava. Nezaobilazan je u mediteranskoj kuhinji, a može se dodavati raznim jelima. Lovor je višegodišnja biljka čiji se listovi koriste kao začin, ali i lijek. Raste u obliku grma i može doseći visinu od čak 15 metara. Im…
JESTE LI ZNALI? List masline je prirodni antibiotik!
U narodnoj medicini list masline već je dugo prepoznat kao prirodan antibiotik, pa se često koristi za jačanje imunološkog sustava organizma. Biljno carstvo bogata je riznica spojeva vrlo izraženog antimikrobnog djelovanja. U tom je carstvu uloga pojedinih biljnih vrsta, poput masline, već stoljeći…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.