2 min. čitanja

JUHA OD KAMENA Nekad za sirotinju, a danas specijalitet

JUHA OD KAMENA Nekad za sirotinju, a danas specijalitet
Foto: Only Food and Horses / Youtube / Screenshot

Stara je priča o ribarima koji bi, nakon lošeg ribolova i praznih mreža, umjesto ribe kući donijeli kamen od kojega bi vrijedne domaćice napravile ukusnu juhu. I bez obzira je li priča izmišljena ili je juha uistinu bila alternativa zbog vremenskih neprilika i nemirnog mora, juha od kamena danas je poznata gotovo svima.

Do pred nekoliko godina juha od kamena bila je zgodna anegdota, priča iz davnina. Međutim, pojavom sve većeg broja restorana i ugostitelja koji njeguju tradicionalnu mediteransku kuhinju, juha od kamena ponovno je pronašla svoje mjesto među najcjenjenijim trpezama i ponudama ugostitelja, piše portal RiboLov.

Jadransko more stoljećima je hranilo i prehranjivalo generacije onih koji su se uz njega rađali, živjeli i umirali. Njihova snalažljivost nije imala granica pa je tako vjerojatno i nastala juha od kamena. kao sirotinjska “spiza”, u nedostatku ribe i morskih plodova.

Traži se “kvalitetan” kamen

Danas u njoj uživamo. U svim mirisima i okusima koje ona pruža. A recept je uistinu vrlo jednostavan. Zapravo, koliko god to čudno zvučalo, najveći je problem pronaći “kvalitetan” kamen!

Kamen mora biti šupljikav. Najbolje je da je riječ o kamenu s dna koje je more izbacilo za nevere. Poželjno je da se u rupama kamena nalaze alge i što je moguće više morskih organizama koji u njemu traže utočište. Morske alge jedne su od najstarijih i nutritivno najbogatijih namirnica. Jedan kamen malo veći od ljudske šake može nam dati 4 do 5 tanjura juhe.

Priprema:

Priprema je vrlo jednostavna i gotovo identična onoj za riblju juhu. Potrebno nam je:

  • morski kamen
  • crveni luk
  • 2 mrkve
  • rajčica
  • vezica peršina
  • 2 manja krumpira
  • maslinovo ulje papar, lovorov list, češnjak…

Kamen se stavi u veliki lonac te se doda dovoljno hladne vode da ga prekrije.  Zatim dodajemo narezani crveni luk, mrkve, peršin, rajčice, narezani krumpir, peršin, maslinovo ulje i malo papra, lovorov list i češnjak.  Sve kuhamo na laganoj vatri. Kad su krumpir i mrkva kuhani, kamen se izvadi, procijedi i u juhu se dodaje riža i nastavi kuhati. Kad je riža kuhana, juha od kamena je spremna za jelo.

Postoji i recept u kojem prvo oguljeno povrće i začine stavljamo kuhati. Tek kada provrije dodaje se kamen i kuha još oko pola sata. Zatim se juha procijedi u manju zdjelu, posti da provrije i posluži.

Na koji ju god način spremali, nadamo se da će juha od kamena vratiti zaboravljene mirise i okuse Mediterana i vratiti vas, barem na trenutak, u teška, ali romantična vremena starih ribara…

Video pripreme donosi kanal Only Food and Horses, pa pogledajte kako to izgleda…

Dobar tek!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.