3 min. čitanja

Jesu li poskupljenja nafte kraj puta za mnoge ribarske profesionalce?

Jesu li poskupljenja nafte kraj puta za mnoge ribarske profesionalce?
Foto: Boris Kačan

Teško je pronaći zadovoljnog ribara, tako je oduvijek. Nema ribe, skupa nafta – najčešći je komentar kojeg ćete čuti u razgovoru s ribarima. No, posljednjih tjedana njihove su pritužbe i te kako opravdane. Cijena plavog dizela je rekordno visoka, toliko visoka da je zaprijetila i opstanku ribarstva.

Krajem siječnja litra plavoga dizela bila je 6 kuna, a polovinom ožujka narasla je na rekordnih 9,5 kuna. Dobra je vijest da je cijena ovoga tjedna pala na malo više od 8 kuna, no izvjesna su nova poskupljenja. Ludovanje cijena dovodi do ludila i tisuće hrvatskih ribara.

Antonio Šunjić je na obiteljskoj koćarici, a staru ”makinju” valja dobro održavati. Gorivo je pojelo ribu – ispričao je za HRT Antonio Šunjić, mnogima ribolov postaje neisplativ.

– Ovi manji brodovi će nekako i ostati raditi, koji troše 250 do 400 litara, a mi veliki definitivno idemo svi u obustavu jer neisplativo je. Ne možeš izaći na 12 milja i u ZERP-u odraditi a da ne potrošiš gorivo. Na dubinu ići raditi, to su potrošnje su 1000 litara i preko, a toliko se ribe ne može uloviti, kaže predsjednik Ceha ribara Splitsko-dalmatinske županije.

Dražen Arković dodaje – Sad će se kad ideš na more dobro gledati gdje ćeš i kuda ćeš. Za poć za dobrom ribom treba izaći dosta vani, a kad izađeš vani pitanje je hoće li te ‘oprat’ morski kurenat, hoće li te očistiti tunji ili dupini. Veća cijena goriva, kaže – znači lošiju i manju ribu.

Ako se riba ne proda, ide u smeće

Uz sve probleme, ponuda ribe na splitskoj ribarnici u korizmeni petak više je nego zadovoljavajuća. Od kraljice srdele pa na više i bolje, svatko će nešto pronaći ovisno kao i uvijek o financijskim mogućnostima. Građani se čine zadovoljni cijenama. Zasad.

Logika nalaže da rast cijena goriva prati i rast cijena ribe, no stvari nisu tako jednostavne, upozorava Antonio Šunjić – ako riba podkupi, neće se prodati. A kad se riba ne proda, mora u smeće. Do kraja korizme, nada se da će ribari uspjeti izvući neku dobit, ili barem ostati na nuli.

Nade u potpore

Ribari se nadaju da će nešto biti i od državne pomoći. Predstavnici mjerodavnog ministarstva su se sastali s dalmatinskim ribarima kako bi im predstavili Potporu za otežano poslovanje u iznosu od 75 milijuna kuna. Potpora će se isplaćivati od polovine travnja do početka lipnja.

– Potrebno je da se ove mjere koje odgovoraju današnjoj situaciji – provedu hitno, da ne čekamo na sredstva onoliko koliko smo znali čekati do sad. Ovi ljudi trebaju pomoć danas, trebali su je jučer i ako budemo mjesecima čekali na provedbu ove pomoći – bojim da će veliki dio posada doživjeti debakl – kaže predsjednik Odbora za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore i kolumnist Morskog HR, Petar Baranović.

Ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura poručuje da će biti što brži. Radi se o 4 do 5 tisuća zahtjeva koje će trebati jako brzo obraditi. Upregnut ćemo sve snage i pokušati naći pripomoć, tako da što brže pokušamo isplatiti sva ta sredstva, dodaje.

I ova, a i ostale državne potpore samo će ublažiti velike probleme u koje je rekordna cijena goriva dovela cjelokupni ribarski sektor. Presudno je da se zaustavi rast cijene goriva i da se ona vrati na neku uobičajenu razinu , jer ako se rast nastavi to će doista značiti kraj puta za mnoge ribarske profesionalce.

Zoran Kukilo/More/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

Snižena stopa PDV-a na isporuke svježe i rashlađene ribe na 5 posto
Odobren Program potpore ribarstvu i akvakulturi vrijedan 75 milijuna kuna
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.