3 min. čitanja

Jedanaestu Splitsku biciklijadu Sunca vozilo više od 200 Splićana, s njima i gradonačelnik Ivica Puljak

Jedanaestu Splitsku biciklijadu Sunca vozilo više od 200 Splićana, s njima i gradonačelnik Ivica Puljak
Foto: Udruga Sunce Split

SPLIT - Povodom Europskog tjedna mobilnosti i obilježavanja Dana bez automobila, Sunce je 24. rujna organiziralo 11. Splitsku biciklijadu.

– Zbog najave kiše u nedjelju, u sat vremena smo cijelu organizaciju biciklijade prebacili na subotu i zato moram zahvaliti svim kolegama, volonterima, partnerima i sponzorima koji su uskočili i omogućili da se biciklijada održi zadnje sunčane subote u mjesecu. Osobno, ovo je jedna od boljih biciklijada koju smo organizirali i želim od srca zahvaliti svim građanima koji su se, ovako u zadnji čas, odazvali našem pozivu – rekla je Tihana Arapović, stručna suradnica Sunca i organizatorica.

Uz glavnog pokrovitelja Grad Split, biciklijadu su podržali Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Turistička zajednica grada Splita i Split Parking. Svi stariji od 18 godina, a koji nisu imali svoj bicikl, mogli su ga besplatno unajmiti preko Nextbike aplikacije, a za sudionike s otoka Jadrolinija je dodijelila popust na osnovnu tarifu karata za osobe i vozila na Splitskom plovnom području.

Od sv. Frane pa preko Marjana do Đardina rutu biciklijade vozilo je više od 200 Splićana, a s njima i gradonačelnik Ivica Puljak. Broj biciklista, domaćih i turista, svake godine raste zato Sunce organizacijom biciklijade želi naglasiti svrhu održivog prometa, a time i turizma.

– Zagreb, uz mnoge druge europske gradove, već godinama zatvara prometnice u užem centru povodom Dana bez automobila pa se nadamo da će Split uskoro slijediti te pozitivne primjere. Problem ljetnih prometnih gužvi može se riješiti unaprjeđenjem i prilagođavanjem prometne infrastrukture za korištenje alternativnih oblika prijevoza – istaknula je direktorica Sunca Gabrijela Medunić-Orlić.

– Dosta smo poboljšali naš javni gradski prijevoz i imamo nove autobuse pa je i to motiv da se ljudi više voze njima. Mi ćemo narednih godina razvijati biciklističku infrastrukturu. Prvo moramo riješiti parkirališna mjesta za vozila pa ćemo proširiti pješačke zone u centru grada, a i šire - rekao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Foto: Udruga Sunce Split

U dijelu zabavnog progama u Đardinu svi sudionici biciklijade imali su priliku sudjelovati u tomboli, biciklističkoj alci i glazbenom programu te imali priliku osvojiti preko 30 pojedinačnih nagrada naših pokrovitelja i partnera.

– Ove godine je bilo najviše djece na biciklima, a na kraju je i alka bila dječja jer se samo nekoliko odraslih prijavilo. Iznimno nam je drago da je većina nagrada otišla upravo djeci, a nagrade su osigurali Promet Split, ZipLine-a Omiš, Split parking, bio&bio, Extreme Shop, Ekran, Joker fitness centar, XXL fitness centar, frizerski salon Like, Iris adventures, Red adventures, City Spa, UpCafe i Maslina konoba i pizzeria – rekla je Arapović.

Foto: Udruga Sunce Split

Sunce sljedeće godine slavi 25 godina postojanja, tim povodom na informativnim štandovima u Đardinu svi zainteresirani građani mogli su se upoznati s radom Sunca, pronaći zahtjeve za volontiranje i članstvo te donirati Suncu. Volonteri su dijelili voće i prezentirali kompostiranje.

Na jednom od štandova studenti Pravnog fakulteta i volonterka Zelenog telefona, uz podršku pravnica Sunca, objasnili su građanima kako postati glas okoliša. Studenti su projektom SEAS stekli znanja o pravu okoliša i motivirali sugrađane da redovito prijavljuju probleme vezane uz zaštitu okoliša i prirode u njihovoj okolini.

Gradski Odsjek za međunarodne i EU fondove predstavio je svoje projekte, gradska tvrtka Promet promovirala novi koncept e-ticketinga i GPS-a, a tvrka Split parking putem aplikacije Nextbike korisnike je informirala o biciklijadi.

- Iz godine u godinu vide se promjene na bolje. Nadamo se da ćemo jednog dana imati čitav grad u biciklističkim stazama i da na ovaj dan zaista neće biti automobila na cestama – zaključila je Arapović.

Maja Jurić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.