2 min. čitanja

Je li ovo najljepše igralište u Hrvatskoj? - Nominirano je na godišnjem izboru najbolje svjetske arhitekture 2023.

Je li ovo najljepše igralište u Hrvatskoj? - Nominirano je na godišnjem izboru najbolje svjetske arhitekture 2023.
Foto: Grad Umag

UMAG - U Umagu je 2021. godine dovršen projekt uređenja sportskog igrališta uz Osnovnu školu „Marija i Lina“ s arhitektonskim potpisom Nenada Marića iz studija Mau te velikom investicijom Općine Umag.

Dotad napušteno i neiskorišteno školsko sportsko igralište postalo je mjesto okupljanja građana, sportaša i djece. Projekt se sastojao od rekonstrukcije postojećeg, zapuštenog, igrališta uz Osnovnu školu u Umagu, a zadatak je bio rekonstruirati prostor igrališta te preurediti okoliš koji ga okružuje.

Rezultat je fantastičan prizor funkcionalnosti i boja u čemu sada uživaju brojni korisnici. Igralište uključuje sportski teren, stazu oko terena i nasip oko terena. Kako teren nije imao svoje korisnike u vrijeme kada se odvija nastava, ovim preuređenjem Umag je dobio višenamjensko igralište koje poziva baš sve na aktivnosti, u bilo koje doba, piše portal Grazia.

Osim što je potražnja za uređenim vanjskim sportskim objektima svakim danom sve veća (što je posebno došlo do izražaja u razdoblju restrikcija vezanih uz pandemiju), vodili smo se idejom da prostor utječe na navike ljudi te da dobro osmišljen prostor može generirati nove aktivnosti druženja i susreta. S idejom uključivanja građana osmišljeno je školsko igralište koje treba biti otvoreno i prilagođeno svima. Projektiranju prostora pristupilo se s ciljem uklanjanja vizualnih i prostornih barijera prema kontekstu, školi i zelenilu te s namjerom otvaranja igrališta prema gradu, pri čemu se pazilo na standarde, metode i principe projektiranja sportskih objekata - rekli su iz studija za Graziu.

Lijepa vijest ovih je dana stigla od uvaženog svjetskog medija Arch Daily koji dosljedno prati projekte iz područja kulture i dizajna. U njihovom godišnjem izboru najboljeg od svjetske arhitekture 2023., točnije u kategorije sportske arhitekture i objekata, nominiran je i ovaj hrvatski projekt. Držimo im fige za pobjedu, a i vi se možete uključiti u glasanje OVDJE.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.